De plannen voor studenten: check ons overzicht van de verkiezingen

20 november 2023
Beeld:

Tweede Kamer/Serge Ligtenberg

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
20 november 2023

Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Terwijl de spanning stijgt, pluizen wij de plannen door en laten we HvA-studenten discussiëren over de keuzes waar de politiek voor staat. Lees je hier in, zodat jij zeker weet waar je woensdag op stemt. 

Als er een onderwerp is dat studenten de afgelopen maanden heeft beziggehouden, dan is het wel de rente op de studielening. Wat vinden de partijen?

 

Vinden ze het prima dat de rente op jouw lening zo omhooggaat? Of willen ze de regels veranderen? Moet studeren überhaupt niet wat goedkoper worden? In onderstaand artikel lees je alles over deze twistpunten en hoe de politiek ermee om wil gaan. 

Als je wilt weten hoe studenten daar zelf over denken, kun je onderstaande discussie volgen over de plannen voor studenten. Speciaal voor de verkiezingen legden we zes HvA’ers een aantal kwesties voor over het onderwijs. Of de pechgeneratie compensatie moet krijgen? ‘Alle maanden aan basisbeurs zou een student gewoon terug moeten krijgen, vind ik.’ 

Studiekosten zijn één, je wilt natuurlijk ook wat verdienen om je kostje bijeen te schrapen. Veel studenten verdienen het minimumloon, dus handig om daar een oog op te houden. Hoe hoog wordt dat minimumloon komend jaar, en is dat volgens de partijen wel genoeg? 

 

Nee, vinden velen van links tot rechts. Bovendien mogen studenten ook weleens een ‘eerlijke’ beloning ontvangen voor hun stage, vinden sommige partijen. Benieuwd welke dat zijn en welke partij het hoogste bedrag biedt qua stagevergoeding? Bekijk het in onderstaand artikel. 

Waarschijnlijk denk je bij het bepalen van je stem niet alleen na over wat goed is voor jou als student, maar heb je een aantal ideeën over wat goed zou zijn voor Nederland.

 

Werd het niet eens tijd dat we de koning gaan belasten op zijn ‘inkomen’, bijvoorbeeld? En moet er een vleestaks komen om vegetarische keuzes bij burgers te stimuleren? Check in onderstaande video hoe HvA’ers daarover denken. 

Tenslotte: hoe gaan we het kamertekort oplossen? En hoe willen partijen ervoor gaan zorgen dat je ná je studie aan een woning komt? Misschien is het een idee je studielening niet meer mee te laten wegen bij het aanvragen van een hypotheek? Lees in onderstaand artikel met welke stem jij het snelst aan een kamer of huis komt.