Nieuwtje: ‘Compenseer studenten als onderwijsvernieuwing mislukt’

30 augustus 2023
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
30 augustus 2023

Als een onderwijsvernieuwing ‘mislukt’, zouden studenten geld moeten terugkrijgen van hun hogeschool. Dat is een van de opvallendste voorstellen van een groep hbo-docenten, die vinden dat studenten nu te vaak de dupe zijn van de vernieuwingsdrift van hogescholen. 

Het manifest is ondertekend door negen hbo-docenten, werkzaam op Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij claimen dat onderwijsvernieuwingen in het hbo de afgelopen jaren keer op keer mislukten en dat studenten daar de zure vruchten van plukken. 

 

Hogescholen moeten beter verantwoorden waarom ze tot bepaalde onderwijsvernieuwingen komen, vindt de groep docenten. Sterker nog: een instelling moet financieel aansprakelijk worden gesteld als studenten aantoonbaar schade lijden door een vernieuwing, schrijven de docenten. ‘Want studenten krijgen te maken met deze experimenten voor ze er goed en wel erg in hebben.’

 

Nu gaan vernieuwingen vaak mis, en als dat gebeurt, gaat er veel onrust mee gepaard. Hogescholen moeten daarom meer stapsgewijs vernieuwen en niet pretenderen dat het werkveld om een rigoureuze verandering vraagt. ‘Instellingen moeten zich geen illusies maken dat werkgevers weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Een rechtvaardiging voor onderwijsvernieuwingen kan niet bestaan uit enkel een verwijzing naar het ‘‘werkveld in toekomstige tijden’’.’

 

De oproep komt op een tactisch moment, in aanloop naar 6 september. Dan overlegt de Tweede Kamer in een commissiedebat over de onrust die dit jaar in het hbo ontstond door onderwijsvernieuwingen. Zo was er begin dit jaar veel te doen om de nieuwe HILL-methode op Fontys Hogescholen, waar een aantal opleidingen flink op de schop ging.

 

Lees de tekst van het manifest hieronder, of download de pdf.

 

Unable to display PDF file. https:/www.hvana.nl/uploads/Manifest%20onderwijsvernieuwing%20hbo%20pdf-1.pdf" type="application/pdf instead.

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.