Hbo’ers blijven ‘bijzonder gewild’, maar komen niet altijd op hun niveau terecht

8 april 2024
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 april 2024

Gelijk na je studie aan de slag? Voor de meeste hbo’ers is dat geen probleem, blijkt uit de hbo-monitor: zij vinden de laatste jaren bijzonder makkelijk een baan. Wel accepteren ze soms werk dat onder hun niveau ligt, wat met name een probleem is bij verpleegkundestudenten.

Hoe staat het met hun salaris, de baankansen en aansluiting met de praktijk? De arbeidsmarktpositie van hbo’ers wordt ieder jaar onderzocht door onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM), in de zogeheten hbo-monitor (zie kader). 

Hbo-monitor

De hbo-monitor is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek vullen studenten anderhalf jaar na hun afstuderen een enquête in.

 

Deze keer deden bijna 23.000 hbo-afgestudeerden mee, van zowel associate degrees, bachelors als masters. Zij hebben hun opleiding afgerond in het studiejaar 2021/22. 

Veel wat in de monitor beschreven staat, doet geen stof opwaaien. Al jaren lees je dat het goed gaat met de positie van hbo-studenten, die over het algemeen snel aan de slag kunnen na hun studie. Ter illustratie: van alle hbo’ers heeft negen op de tien al binnen drie maanden een baan gevonden, blijkt uit de nieuwste monitor. Voor HvA-studenten is dat niet anders (zie sheet onderaan deze pagina voor alle gegevens). 

 

Bijzonder gewild

Volgens de onderzoekers zijn afgestudeerde hbo-studenten ‘bijzonder gewild.’ Dat zou onder meer liggen aan het feit dat hbo’ers zowel theorie krijgen als praktisch leren, wat ze breed inzetbaar maakt voor de arbeidsmarkt. Al ligt het natuurlijk ook aan de personeelstekorten in bepaalde sectoren. Wie van een lerarenopleiding afkomt, kan en gaat vrijwel altijd direct aan de slag (96 procent). 

 

Ook het startsalaris van studenten is toegenomen, blijkt uit de monitor, al is het leven natuurlijk ook duurder geworden. De gemiddelde hbo’er verdient na afstuderen 3.242 euro per maand (bruto). Na een hbo-master verdienen studenten vaak nog een stuk meer.

 

Over leraren gesproken, zij scoren met 3.383 euro bruto gemiddeld een van de hoogste startsalarissen. Techniekstudenten kunnen na hun bachelor rekenen op het hoogste loon (3.419), kunststudenten krijgen gemiddeld het minst (2.233 euro).

 

Verpleegkundigen onder hbo

Belangrijk om op te merken is dat hbo’ers niet altijd de baan krijgen waarvoor ze zijn opgeleid. Dat wil zeggen: studenten komen in sommige sectoren opvallend vaak in functies terecht die eigenlijk onder hun niveau liggen. 

 

Dat gaat met name op voor verpleegkundestudenten. Zij verdienen relatief goed en de meesten kunnen gelijk aan de slag in de zorg. Tegelijkertijd geeft maar liefst 31 procent van de afgestudeerde hbo-verpleegkundigen aan dat ze in een functie terecht zijn gekomen die eigenlijk onder hun niveau ligt, volgens het ROA. Bij HvA’ers gaat dat om 25 procent. 

 

Vanuit de opleiding HBO-Verpleegkunde op de HvA is al eens gewaarschuwd dat het afgestudeerde hbo-verpleegkundigen mogelijk demotiveert, als ze werk moeten doen dat onder hun niveau ligt. Opvallend is trouwens dat mbo-verpleegkundigen juist steeds vaker doorstuderen om een hbo-diploma te halen. 

 

Studietevredenheid

Tot slot staat er in de hbo-monitor ook nog het een en ander over hoe studenten hun opleiding beoordelen. Aan het oordeel van HvA’ers is op het eerste gezicht niet veel veranderd: ongeveer drie op de vijf is achteraf tevreden over de gekozen opleiding. Een op de drie afgestudeerde HvA’ers vindt echter dat de opleiding te weinig diepgang heeft. Bijna de helft vindt de opleiding te breed, zo blijkt uit de monitor. 

 

Dit artikel is aangepast om 15:16 in de laatste alinea. De antwoordschaal is dit jaar anders, waardoor de resultaten niet goed te vergelijken zijn.

Beeld: HBO-monitor 2023, ROA | Arbeidsmarktpositie en tevredenheid oud-HvA'ers
Beeld: HBO-monitor 2023, ROA | Terugblik oud-HvA'ers op opleiding