Nieuwtje: studenten grijpen naast alternatief voor energietoeslag
Studenten hebben in de meeste steden geen recht op energietoeslag. Als alternatief kun je daarom een beroep doen op de ‘individuele bijzondere bijstand’. Maar nu blijkt dat de meeste studenten ook voor die compensatie niet in aanmerking komen, meldt de Volkskrant.
Als alternatief voor de energietoeslag van 1300 euro – die studenten in de meeste steden mislopen – heeft het kabinet 35 miljoen euro vrijgemaakt. Studenten kunnen een beroep doen op dat geld zodra ze door de gestegen energiekosten in financiële problemen raken.
Maar de meeste studenten die zich voor dit energietoeslag-alternatief hebben aangemeld, staan met lege handen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs de grote studentensteden. Volgens de krant kwamen in Amsterdam enkele tientallen aanvragen binnen, maar is ‘een aanzienlijk deel daarvan afgewezen’.
Veel studenten komen onder de huidige voorwaarden van de individuele bijzondere bijstand niet in aanmerking voor compensatie, omdat ze bijvoorbeeld geen eigen energiecontract hebben of hun inkomen te hoog is. De beurs die ze ontvangen van DUO telt trouwens mee als inkomen.
Over een week begint in Amsterdam een langverwachte rechtszaak over de energietoeslag voor studenten. ASVA Studentenvakbond zal in die zaak namens honderden Amsterdamse studenten proberen de energietoeslag los te weken van de gemeente. Daar blijft men echter volhouden dat er geen geld en capaciteit voor de regeling is.
In de rubriek Nieuwtje brengen we je kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.