Miljarden voor studenten op Prinsjesdag, maar waar blijft hun energietoeslag?

20 september 2022
Beeld:

Alireza Parpaei/Unsplash

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
20 september 2022

In het koffertje van de Miljoenennota zitten dit jaar flink wat extra miljarden tegen de inflatie, ook voor studenten. Maar de Landelijke Studentenvakbond vindt de plannen mager, en blijft het kabinet vragen: waarom heb je als student recht op energietoeslag, maar krijg je die niet? 

Een hogere basisbeurs? Check. Een beter minimumloon? Vanaf januari ook geregeld. Extra zorg- en huurtoeslag? Ook op dit soort steunmaatregelen kun je als student vanaf 2023 rekenen, zo lekte de afgelopen weken uit. Maar is dat voldoende om je door deze dure tijden heen te helpen, als je op kamers woont met een energierekening die veel hoger is geworden?

 

Zoethoudertjes?

Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), vraagt het zich af. Ook hij heeft gezien welke steunplannen al zijn uitgelekt van de Miljoenennota, maar hij vindt de aandacht voor studenten tot dusver nog mager. 

‘Kijk, dat er volgend studiejaar 165 euro per maand bijkomt voor uitwonende studenten, daar zijn we heus blij mee. Maar het blijft te weinig: dit nieuwe basisbeursbedrag was pas voldoende geweest als je zonder de huidige inflatie had gerekend. Bovendien moeten we het nog over de magere compensatie voor het leenstelsel hebben. Goed, ik wacht af wat er vandaag rond Prinsjesdag nog meer bekend wordt, maar dit voelt nu als zoethoudertjes’, zo stelt hij. 

Open gesprek in Den Haag

Vandaag op Prinsjesdag staat de Landelijke Studentenvakbond op het plein in Den Haag, samen met het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en FNV Young & United.

 

De studentenvertegenwoordigers gaan voor een ‘open gesprek’ met de aanwezige politici, zo meldt ISO-voorzitter Terri van der Velden. ‘We gaan politici rechtstreeks duidelijk maken dat er mét ons gepraat moet worden. We willen namelijk niet als slachtoffer aan de zijlijn worden gezien; we willen juist meedenken, meedoen, maar dat lukt niet zonder financiële ondersteuning.’  

Zijn studentenbond maakt zich vooral al maanden boos over iets anders: het uitblijven van energietoeslag. Zo heeft iedere arme Amsterdammer met een dak boven zijn hoofd dit en volgend jaar recht op 1300 euro voor de gestegen energierekening, behalve als je een opleiding volgt: wie studeert, krijgt de toeslag niet. Zelfs nu al in de rechtszaal is bepaald dat studenten er in feite net zo goed recht op hebben. 

 

(Waarom studenten van energietoeslag worden uitgesloten, lees je in het stuk hieronder. De tekst loopt door.)

‘Niet te begrijpen’, vindt Van Velzen. Daarom is hij met de LSVb van plan om met tientallen, misschien wel honderden tegelijk aan te kloppen bij de rechtbank. ‘Eerst in Groningen, dan in verschillende andere gemeenten. Ik houd nog een slag om de arm, maar we willen liefst binnen de komende drie weken onze rechtszaak beginnen.’  

'We willen onze rechtszaak binnen de komende drie weken beginnen'

Eind deze maand gaat minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie & Pensioenen de Tweede Kamer opnieuw informeren: hebben studenten misschien toch wél recht op energietoeslag, en, zo ja, wie gaat ze die dan helpen uitkeren?

Of er alsnog een energietoeslag voor studenten komt? ‘Er lijkt nu geen peil op te trekken’

Geen idee

Van Velzen is in gesprek geweest met het ministerie, maar zegt werkelijk geen idee te hebben wat de uitspraak gaat zijn. ‘Ik durf het echt niet te zeggen. Er lijkt nu geen peil te trekken op wat het ministerie ervan vindt.’

 

In de studentensteden Zwolle, Delft, Den Bosch en nu ook Tilburg hebben gemeenten inmiddels besloten de toeslag wél aan studenten te geven. De gemeente Amsterdam doet dat nog niet. Ze hebben er immers geen geld voor ontvangen vanuit het Rijk, meldde een woordvoerder van de gemeente aan HvanA. Naast geld zou er de mankracht niet zijn om te bepalen welke studenten er wel en niet recht op hebben, stellen gemeenten.



Update 20 september, 17:55u

Minister Sigrid Kaag van Financiën laat zojuist in een Kamerbrief weten dat het kabinet bij zijn eerdere beslissing blijft: studenten hebben geen recht op de energietoeslag. Wel is er 35 miljoen euro vrijgemaakt voor studenten die ‘in ernstige financiële problemen komen’: zij kunnen een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand. 

 

De Landelijke Studentenvakbond laat op Twitter weten dat het kabinet met dit bedrag ‘veel te weinig’ voor studenten doet.