Student Amjad Almatni is verkozen tot HvA’er van het Jaar 2022

14 december 2022
Beeld:

Iris Schellingerhout

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
14 december 2022

HvA-student Amjad Almatni (21) is uitgeroepen tot HvA’er van het Jaar 2022. De verpleegkundestudent reageerde geëmotioneerd op de winst. ‘Wat een eer. Ik ben zo blij, ik kom niet meer uit mijn woorden.’

Amjad vluchtte drie jaar geleden uit Syrië. Tijdens de verkiezing benoemde hij hoe bevrijdend hij het vindt om hier in Nederland zijn mening te kunnen uiten: in zijn thuisland kon hij dit niet.

 

En dat doet hij met verve. Amjad is overal en laat weten wat hij ergens van vindt. ‘Juist ook als anderen hun mond houden over een bepaalde kwestie, dat bewonder ik aan hem’, zei Iesra Suwandhy eerder over haar goede vriend.

 

Het publiek bepaalde tijdens de HvA’er van het Jaar-verkiezing zelf wie de winnaar werd. Dat werd dus Amjad, onder begeleiding van een luid applaus van een volle zaal bij cultureel platform Floor.  ‘Wat een eer om hier te staan. Ik ben zo blij, ik kom niet meer uit mijn woorden’, aldus Amjad. 

Beeld: Iris Schellingerhout

Hij greep direct de gelegenheid aan om nogmaals zijn punt te maken. ‘Ik wil deze eer delen met alle Iraanse studenten en medewerkers’, aldus een zichtbaar geëmotioneerde Amjad, die een Iraanse vlag omhooghoudt met daarop de tekst Woman Life Freedom. ‘Als student en medewerker van de HvA, vanuit het hart van Amsterdam, wil ik tegen alle Iraanse mensen die strijden, zeggen: wij zien jullie, wij horen jullie en jullie strijd is nog niet voorbij.’ Het leverde hem een staande ovatie op vanuit het publiek.

 

Het was de eerste keer in twee jaar dat de HvA’er van het Jaar-verkiezing weer fysiek kon worden gehouden. Voorgaande jaren was het vaak in Café Fest, maar vanavond vond de uitreiking in het culturele platform FLOOR plaats.