Met haar strijd voor mantelzorgende studenten wint Naznin een ECHO Award

7 december 2022
Beeld:

Ed Leatemia

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
7 december 2022

Naznin Musa, vierdejaarsstudent Commerciële Economie, is een van vier de winnaars van de ECHO Award. Dat is een prijs voor biculturele studenten die zich inzetten op het gebied van diversiteit en inclusie. ‘Dit is een mooie erkenning voor mantelzorgende studenten’.

Flabbergasted’ is ze over het winnen van de ECHO Award. Naznin Musa, deeltijdstudent aan de opleiding Commerciële Economie, kan nog niet helemaal geloven dat ze ‘uit al die andere inspirerende studenten’ is gekozen als winnaar. Ze ontving de ECHO Award uit handen van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. 

 

Naznin won vanwege haar strijd voor mantelzorgende studenten, zoals afgelopen jaar tijdens de week van de jonge mantelzorger. Volgens de jury pakt ze een vernieuwend thema op binnen diversiteit en inclusie, en weet ze met concrete voorstellen te komen. 

 

‘Ik moest er echt even van bijkomen’, vertelt Naznin aan de telefoon, ‘en voel me erg vereerd. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat hieruit blijkt dat er steeds meer oog komt voor studenten met zorgtaken. En: voor het belang om deze studenten beter te helpen. Dat is waar ik het meest trots op ben.’

 

Inclusiviteitsprijs

De ECHO Award is een prijs voor biculturele studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. De prijs wordt uitgereikt door het Expertisecentrum Centrum Diversiteitsbeleid. Kanshebbers zijn studenten die zich hard maken en excelleren op het gebied van diversiteit en inclusie.

Beeld: Ed Leatemia | Naznin Musa met minister Robbert Dijkgraaf

Studenten met zorgtaken, die een familielid of naaste ondersteunen, hebben het vaak erg druk en houden daardoor minder ruimte over voor hun studie. ‘Maar daar is nog altijd maar weinig erkenning voor’, stelt Naznin.

 

‘Mijn vurige wens is dat er op de HvA en andere onderwijsinstellingen meer oog komt voor studenten met zorgtaken. Zulke studenten kampen namelijk vaak met overbelasting, sociaal isolement, studieuitval, mental health issues en financiële kwetsbaarheid.’

 

Een op de vier

Zelf doet Naznin ook aan mantelzorg. ‘Mijn ouders zijn chronisch ziek. Ik verzorg hen met alle liefde, maar het is en blijft zwaar om fulltime zorgtaken te verrichten in combinatie met je studie en werk’. Naznin is bepaald niet de enige die daarmee worstelt, vertelt ze. 

 

‘Een op de vier scholieren en studenten is mantelzorger’, weet ze. ‘Omgerekend zijn dat er ruim 9.000 op de HvA. Maar vaak weten deze studenten met zorgtaken niet waar ze voor hulp terechtkunnen. Ze moeten beter worden geïnformeerd en er moeten aparte regelingen komen’, vindt Naznin. ‘Zoals een soepelere examenregeling’. 

Topsportregeling

‘Afgelopen jaar hebben Rosa van der Zwet van Studentenzaken en ik al een platform voor mantelzorgende studenten opgericht. Samen proberen we nu ook te werken aan een soort topsportregeling voor mantelzorgende studenten. Ik doe het dus niet alleen: deze prijs is ook voor Rosa.’

 

Met de ECHO Award wint Naznin een zesweekse zomercursus in Los Angeles, op de Universiteit van Californië. De overige drie winnaars van de prijs zijn de studenten Dina Bousbaa (VU), Parwana Rezai (VU) en Khalid El Haji (TU Delft). Het is trouwens niet de eerste keer dat een HvA’er een ECHO Award wint. In februari van dit jaar ging Bestuurskundestudent Elijah Alvares er met de prijs vandoor.