Nieuwtje: aantal kwetsbare studenten groeit ondanks coronageld

18 november 2022
Beeld:

Tero Vesalainen/Istock

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
18 november 2022

Sinds 2021 pompt het hbo miljoenen euro’s extra in het onderwijs. Dat geld is bedoeld voor herstel na corona en werd afgelopen jaar vooral in veel nieuw personeel gestoken. Maar ondertussen groeit het aantal kwetsbare studenten, zien instellingen in het hbo. 

Dat schrijft onderzoeksbureau Berenschot in zijn nieuwste rapportage over het zogeheten Nationaal Programma Onderwijs, het miljardenpakket dat de sporen moet uitwissen die corona heeft nagelaten in het onderwijs. Met het geld moeten bijvoorbeeld leerachterstanden worden ingehaald, en het studentenwelzijn worden opgekrikt. 

 

Onderwijsinstellingen hadden lange tijd moeite het geld uit te geven, schrijft Berenschot. Dat komt omdat er maar moeilijk personeel kon worden gevonden. Sinds dit jaar zijn de bestedingen echter ‘op stoom’, stelt het onderzoeksbureau, dat bijhoudt waaraan onderwijsinstellingen zoals de HvA het geld uitgeven. Het hele hbo gaf in 2021 7,8 procent meer uit aan personeel. 

 

Vraag is echter of het geld wel terechtkomt bij de studenten die het meest hulp kunnen gebruiken. ‘De groep studenten die instellingen beoordelen als kwetsbaar wordt steeds groter’, schrijft Berenschot namelijk in zijn rapportage.

 

‘Dit duidt erop dat instellingen mogelijk nog niet voldoende studenten kunnen helpen, of dat de studenten die wel hulp krijgen wellicht meer aandacht verdienen. Naar eigen zeggen kunnen zij deze studenten niet altijd identifceren.’ 

 

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.