De HvA kreeg meer (tijdelijk) personeel, werd iets diverser, maar minder groen

8 juli 2022
Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 juli 2022

Welke doelstelling haalde de HvA vorig jaar wel, welke niet? In het recent verschenen jaarverslag van 2021 blikt het HvA-bestuur terug op een ‘veeleisend’ jaar. Daarin scoorde het positief als werkgever, maar bleken ambities voor diversiteit en duurzaamheid soms te hoog gegrepen.

Meer dan tevreden was hij over de HvA, de gemiddelde werknemer die hier afgelopen jaar rondliep. Als werkgever scoorde de hogeschool in 2021 een 7,6 bij haar personeel, ondanks een jaar dat opnieuw door corona getekend werd. Dat is een van de positieve punten uit het jaarverslag van 2021, dat deze maand online kwam. Het College van Bestuur verantwoordt daarin hoe de HvA het er vorig jaar als instelling vanaf bracht. 

 

‘In alle opzichten was 2021 een veeleisend jaar’, begint het bestuur zijn verslag. Immers, er was een cyber-aanval in februari, vervolgens de crisis op Amfi. Maar vooral was er de hoge werkdruk. Het ziekteverzuim steeg in 2021 naar bijna vijf procent per maand. Veel docenten viel de stap naar online lesgeven zwaar: ze hebben daar meer voorbereidingstijd voor nodig dan ze nu kregen, wordt in het verslag over 2021 gesteld.

 

Meer geld, tijdelijk personeel

Een oplossing tegen werkdruk is meer personeel, en die hulptroepen kwamen er in 2021, zo valt verder te lezen. Plots was er namelijk dat miljardenpakket van de overheid voor herstel van het onderwijs: het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).

Vanwege de verschillende achterstanden die de hogeschool en haar studenten door corona hadden gemaakt, kreeg de HvA vorig jaar tientallen miljoenen euro’s extra op de rekening. Financieel werd het zo onverwacht een vet jaar: in plaats van miljoenen in de min, eindigde de HvA 8,5 miljoen euro in de plus. Met het geld vanuit het NPO werden ruim honderd docenten, maar ook extra bedrijfsartsen, studentpsychologen en studiebegeleiders als nieuwe HvA-collega’s begroet. 

Zestien procent van personeel heeft tijdelijk contract: hoger dan afgesproken bovengrens

Minder positief: vaak ging het wel om tijdelijke contracten. Het percentage tijdelijke contracten steeg in 2021 naar zestien procent, zo vermeldt het jaarverslag. Dat is hoger dan de eerder afgesproken bovengrens van maximaal veertien procent, al belooft de HvA de komende jaren verbetering: ‘Het blijft een streven om minder tijdelijke medewerkers in te zetten.’

 

Diversiteitsdoel

In het jaarverslag valt meer te lezen over wat de HvA in 2021 wel en niet heeft bereikt. Zoals op het gebied van diversiteit en inclusie, een thema dat – net als duurzaamheid en digitalisering – ‘overal’ aanwezig is op de HvA, claimt het verslag. 

 

Om dat statement kracht bij te zetten, staan in het verslag een paar pluspunten. Zoals dat Abdelhamid Idrissi in 2021 werd ingelijfd als Professor of Practice van diversiteit. Ook benoemt de HvA wat betreft diversiteit dat er meer medewerkers in dienst waren met een zogeheten participatiebaanMet een participatiebaan doe je werkervaring op met behoud van je uitkering.. Verder zit het met de man-vrouwverhouding in managementlagen wel snor, al zijn er nog wel relatief weinig vrouwelijke lectoren (32 procent). In 2025 moet hun aandeel rond de 50 procent liggen.

Doelstelling diversiteit docenten te hoog gegrepen, ‘maar de ambitie blijft: de HvA wordt veelkleuriger’

De belangrijkste diversiteitsdoelstelling bleek in 2021 echter te hoog gegrepen, al laat het jaarverslag dat zelf onvermeld. De HvA wilde immers dat het percentage docenten met een niet-westerse achtergrond vanaf 2018 in vier jaar tijd zou stijgen van elf tot twintig procent. Er kwamen meer jonge, diverse medewerkers bij, onder meer via een traineeprogramma voor biculturele docenten. Maar eind 2021 stond het percentage medewerkers met een niet-westerse achtergrond op amper 13 procent. Jopie Nooren, voorzitter van het College van Bestuur, vertelde dat de doelstelling achteraf te ambitieus was. ‘Maar de ambitie blijft: de HvA wordt veelkleuriger.’

Minder groen, maar op naar Jakoba

Een ander opvallend punt uit het jaarverslag gaat over het energie- en gasverbruik in 2021. De HvA wilde het verbruik van gas afgelopen jaar immers verder omlaag brengen, zoals het dat in eerdere jaren al deed. Toch viel het gasverbruik in 2021 weer een stuk hoger uit dan in voorgaande jaren, blijkt uit het jaarverslag. 

Beeld: HvanA/Infogram | Het gasverbruik van de HvA tussen 2019-2021

Daar zijn redenen voor, zo staat in het jaarverslag. Werd er in 2020 bijvoorbeeld nog 30.000 kuub gas bespaard door de innovatieve warmte-koude-opslag in het Wibauthuis, in 2021 functioneerde deze niet. Ook was de ‘aqua-thermische warmtevoorziening’ van het Theo Thijssenhuis tijdelijk buiten gebruik. De HvA haalde ten opzichte van 2020 ook minder energie uit haar zonnepanelen. In 2040 wil de HvA aardgasvrij zijn. 

 

Wel ziet het ernaar uit dat de HvA dit jaar ‘groener’ in verbruik wordt. Zo verlaat de Faculteit Techniek deze zomer de Leeuwenburg voor het energiezuinigere Jakoba Mulderhuis. In september gaan de studenten er voor het eerst binnen. In combinatie met de windenergie die vanaf dit jaar door Vattenfall aan de HvA geleverd wordt, moet dat het gasverbruik vanaf 2022 fors gaan verminderen.