Docent Saskia Stoker in de running voor emancipatieprijs

11 november 2021
Beeld:

Photogenick | Saskia Stoker bij de diversiteitsboom in het Nicolaes Tulphuis

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
11 november 2021

Docent en onderzoeker Saskia Stoker, die zich al zes jaar inzet voor gendergelijkheid op de HvA, is genomineerd voor de Joke Smit Aanmoedigingsprijs. Dat is een eerbetoon vanuit het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor mensen en organisaties die zich hard maken voor vrouwenemancipatie. 

‘Echt een mijlpaal binnen mijn carrière. Het voelt als erkenning voor mijn werk’, reageert Stoker op haar nominatie. Ze staat bekend om haar inzet voor gendergelijkheid op de HvA. Ze was bijvoorbeeld betrokken bij de discussie over de naamsverandering van het Conradhuis naar het Jakoba Mulderhuis. Ook regelde ze begin dit jaar dat de expositie #MYOWNGENDER in het Wibauthuis te zien was.

Beeld: Eigen foto | Saskia Stoker

De Joke Smit Aanmoedigingsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor vouwenemancipatie. De prijs is vernoemd naar Joke Smit (1933-1981), die als journalist, politica en feminist een belangrijke rol speelde bij de tweede feministische golf in Nederland.

 

Gender in de marketingblender

Stoker denkt dat ze door haar HvA-collega’s voorgedragen is voor de prijs. In 2016 bedacht ze als docent bij de opleiding Commerciële Economie het vak Gender in de marketingblender, waarbij studenten leren over stereotypering en hoe ze inclusief kunnen communiceren. Daarnaast doet Stoker onderzoek naar de positie van vrouwelijke ondernemers en hoe die verbeterd kan worden.

 

Als genomineerde neemt Stoker het onder meer op tegen rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen, bekend van het Instagramaccount @zeikschrift. Stoker acht de kans klein dat ze van iemand met duizenden volgers kan winnen. ‘Maar ik vind het al bijzonder om genoemd te worden naast zulke rolmodellen’, laat ze weten.

Tot 22 november kan er gestemd worden. Op 8 december reikt minister Van Engelshoven de prijs uit aan de winnaar, die naar huis gaat met een bedrag van duizend euro.