Ook Fraijlemaborg krijgt nieuwe naam die diversiteit moet eren

10 augustus 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Het gebouw dat nu nog bekend staat als de Fraijlemaborg

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
10 augustus 2021

Welke naam prijkt straks op het gebouw dat nu nog bekend staat als de Fraijlemaborg? Na de zoektocht naar een nadrukkelijk vrouwelijke vernoeming van het Conradhuis, krijgt ook de economiefaculteit een andere naam. HvA’ers kunnen suggesties insturen.

De kans is groot dat ook de Fraijlemaborg vernoemd wordt naar een vrouw, of in ieder geval naar iemand die op een andere manier diversiteit representeert. Zo stelt de commissie ‘Passende naamgeving’ dat ‘vrouwen en personen met een achtergrond die recht doen aan diversiteit’ ondervertegenwoordigd zijn onder de gebouwen. In de oproep voor een nieuwe naamgever, verwijst de commissie bovendien aan ‘haar’.

Opstand

De vernoeming van HvA-gebouwen leidde twee jaar geleden tot ophef. Het techniekgebouw, dat momenteel gebouwd wordt aan de Wibautstraat, kreeg aanvankelijk de naam Conradhuis. Deze naam verwijst naar Willem Frederik Conrad, een zogenoemde spoorwegpionier die betrokken was bij de bouw van het voormalige treinstation Weesperpoort. Dat lag vroeger op de plek waar nu het techniekgebouw komt. Een aantal docenten kwam in opstand tegen de naam: met slechts één gebouw dat vernoemd is naar een vrouw (Muller-Lulofshuis), sloeg de HvA met weer een mannelijke vernoeming de plank mis, vinden zij.

Aan welke criteria moet de nieuwe naam voldoen?

• Een persoon die in brede kring wordt (h)erkend als een boegbeeld van haar vakgebied, een pionier die aanzienlijke impact had op ontwikkelingen in of rond Amsterdam of anderszins op de grootstedelijke samenleving.

• De reputatie van de persoon is boven alle twijfel verheven en ook op langere termijn gewaarborgd.

• De persoon is inmiddels overleden (bij voorkeur minimaal vijf jaar).

• De voorkeur gaat uit naar een persoon met een achtergrond die recht doet aan de diversiteit van de HvA.

Faculteitsbesturen steunden de actie van medewerkers en daarna ging ook het hogeschoolbestuur om. De zoektocht naar een nieuwe naam voor het techniekgebouw is nog in gang. Een van de gegadigden is Jakoba Mulder. Zij was eind jaren vijftig hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling van Amsterdam. Mulder, ook wel ‘Ko’ of ‘juffrouw van het Bos’ genoemd, ontwierp onder meer het Amsterdamse Bos en was betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw-West.

 

Impact

Voor de nieuwe naam van de Fraijlemaborg zoekt de commissie naar iemand die een rol van betekenis heeft gespeeld op het gebied van economie, het liefst in of rond Amsterdam. De volledige criteria lees je in het kader hiernaast.

 

Heb jij een suggestie voor de Fraijlemaborg of nog een alternatief voor het Conradhuis? Dan kun je die inzenden via Mijn HvA