Het Conradhuis krijgt alsnog een andere naam, van een vrouw
In de week dat het Conradhuis het hoogste punt bereikte, is besloten dat het gebouw een andere naam krijgt. Welke naam dat wordt is nog niet duidelijk, maar het pand wordt in elk geval vernoemd naar een vrouw.
Op de HvA werken ongeveer evenveel vrouwen als mannen, hetzelfde geldt voor het aantal studenten. Maar als het om de namen van de schoolgebouwen gaat, is de man-vrouwverdeling ouderwets scheef: in het voordeel van de mannen. ‘Van de elf HvA-gebouwen is er slechts één naar een vrouw vernoemd. Hoog tijd om daar een vrouw aan toe te voegen’, vinden medewerkers Anneke Vierhout, Jacob Eikelboom en Paul Disco.
De bouw van het nieuwe pand op de Amstelcampus is een mooie kans voor de HvA om die verhoudingen iets gelijker te maken. Een brief van de drie medewerkers aan het College van Bestuur werd gesteund door alle faculteitsdecanen en directeuren van stafafdelingen. En nu heeft ook het HvA-bestuur besloten om een nieuwe naam te zoeken voor het gebouw dat nu nog bekend staat als het Conradhuis: van een vrouw dus. Dat staat in een e-mail van het bestuur, die in het bezit is van HvanA.
Historisch besef
In de e-mail aan de initiatiefnemers schrijft het verantwoordelijke bestuurslid Hanneke Reuling: ‘We zijn het volledig met elkaar eens dat het feit dat slechts één gebouw van de HvA naar een vrouw genoemd is, niet van deze tijd is.’
Het idee ontstond al in 2019 toen Jacob Eikelboom namens het Platform Inclusie op HvanA een opinieartikel schreef. ‘Voor historisch besef heb je niet per se mannen nodig. Er zijn voldoende Amsterdamse vrouwen van wie de naam met trots een HvA-gebouw zou kunnen sieren.’ De naamgevers van HvA-gebouwen zijn mensen die in het verleden iets voor de stad betekend hebben.
Leefbare stad
Zo stelde het platform al in 2019 voor dat het gebouw vernoemd zou worden naar Jacoba Mulder. ‘Als stedenbouwkundige en als directrice van Dienst Publieke Werken was zij verantwoordelijk voor onder meer de stadsuitbreiding vanaf de jaren ‘30 in Amsterdam-West en Amsterdam-Oost, de aanleg van het Amsterdamse Bos en diverse andere groenvoorzieningen in de stad. Ze had oog voor een leefbare stad voor iedereen. Wat dat betreft sluit ze naadloos aan bij de visie en missie van de HvA’, schreef Eikelboom.
Welke naam op de gevel van het nieuwe onderwijspand gaat prijken heeft het HvA-bestuur nog niet laten weten, maar dat spoorwegpionier Willem Frederik Conrad de eer moet afstaan is nu duidelijk.