In het voorjaar mogelijk weer een dag per week naar de HvA

8 maart 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
8 maart 2021

Als de besmettingscijfers de goede kant op gaan en de ziekenhuizen niet overbelast raken, gaat het hoger onderwijs vanaf 31 maart weer deels open. Studenten kunnen dan waarschijnlijk een keer per week naar de HvA.

Het openstellen van het hoger onderwijs zou deels mogelijk gemaakt moeten worden door de inzet van sneltesten, vertelde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens een persconferentie op maandagavond. Zo’n test kan binnen een kwartier duidelijk maken of iemand corona heeft. 

 

Sneltest

Eerder schetste zijn collega Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) al hetzelfde toekomstbeeld. Zo lopen er momenteel pilots met sneltests op onderwijsinstellingen. Hoe dat er in de praktijk precies uit gaat zien, is nog niet bekend, zei Van Engelshoven eerder tegen NRC: ‘Bij de een doe je thuis een zelftest voor je naar de universiteit gaat en bij een ander moet je een sneltest ondergaan voor je een tentamen gaat maken.’

 

De versoepeling is afhankelijk van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames tegen die tijd. En die kunnen meevallen of tegenvallen. Aan de ene kant worden er steeds meer mensen gevaccineerd en lijkt het er volgens De Jonge op dat de meeste Nederlanders op 1 juli een eerste prik hebben gehad. Aan de andere kant is het aantal besmettingen nog te hoog en kan de Britse variant nog zorgen voor een piek in de ziekenhuisopnames. 

De huidige maatregelen worden verlengd tot 30 maart. Daarbinnen zijn wel een paar aanpassingen. Zo zijn er uitzonderingen op de avondklok mogelijk voor activiteiten rondom de verkiezingen. En vanaf 16 maart mogen mensen van 27 jaar en ouder met vier mensen buiten sporten, in plaats van twee. Grote winkels mogen vanaf die datum ook iets meer klanten op afspraak toelaten.

 

Terrassen

Naast het toekomstbeeld over het hoger onderwijs, zou het vanaf 31 maart ook weer mogelijk zijn om – met een beperkt aantal mensen – op het terras te zitten. Ondertussen wordt onderzocht hoe een nieuwe app kan aantonen dat iemand ofwel gevaccineerd is of een negatieve uitslag van een coronatest heeft gehad. Daarmee zou er meer ruimte komen voor evenementen.