Een beetje versoepeling: uitzondering op avondklok voor praktijkonderwijs

24 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
24 februari 2021

De avondklok overtreden mag slechts in uitzonderingen. Een toets die je in de avond op de HvA moet maken was daar al een van. Vanaf 2 maart geldt er ook een uitzondering op de avondklok voor het volgen van praktijkonderwijs.

Vergeleken met de middelbare scholen en de mbo’s die volgende week deels open mogen, is het praktijkonderwijs in de avonduren een kleine versoepeling. Het hogeschoolbestuur zegt daarom ook ‘teleurgesteld’ te zijn. ‘De HvA hecht veel belang aan contactmomenten, zowel voor studenten als voor medewerkers. Daarom willen we de mogelijkheden die er zijn binnen de huidige kabinetsmaatregelen optimaal benutten’, schrijft de HvA in een bericht.  

 

Hoe de versoepeling in het praktijkonderwijs er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Rector Geleyn Meijer zegt tegen Het Parool dat de HvA specifiek aan studenten gaat vragen waar zij behoefte aan hebben. ‘Ze mogen zelf met initiatieven komen; dat kunnen bijvoorbeeld werkgroepen zijn waarin ze samen kunnen leren. Als het binnen de maatregelen mag, dan kan het wat ons betreft.’

‘Als het binnen de maatregelen mag, dan kan het wat ons betreft’

Uit een kamerbrief van minister Hugo de Jonge blijkt dat het kabinet onderzoekt of hogescholen in een volgende fase wel open kunnen. ‘Het kabinet begrijpt dat er ook in het hoger onderwijs grote behoefte is aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom wordt bezien of in een volgende fase ook het hoger onderwijs verder open kan. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden.’

 

Net als in de afgelopen periode kunnen praktijkonderwijs en toetsen plaatsvinden op de campus. In specifieke gevallen kunnen studenten en medewerkers gebruikmaken van een studie- of werkplek in gebouw De Leeuwenburg.