Hoe is het nu met de groene brug boven de Wibautstraat?

14 augustus 2020
Beeld:

Knowledge Mile Park & Gemeente Amsterdam | Zo moet het Knowledge Mile Park eruit gaan zien.

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
14 augustus 2020

In de zomer kijken we terug op het voorbije collegejaar. Welke plannen werden werkelijkheid, welke belandden in de ijskast? In maart opperde de HvA om een brug te bouwen boven de Wibautstraat, mét koffiehoek en sportplein. Wat is er nog over van dit plan?

Tijdens een bijeenkomst begin maart – vlak voor de coronacrisis — opperden de aanwezigen ambitieuze ideeën voor een groene brug boven de Wibautstaat: deze zou ruim 4,5 meter hoog worden, met een lunchcafé op hoogte, een sportplein en een kunstroute. Zo zouden studenten elkaar kunnen ontmoeten tussen colleges door, en zou de straat een stukje groener worden.

De HvA kwam met het idee voor een voetgangersbrug om de trottoirs in de Wibautstraat te ontlasten. De hele Amstelcampus bevindt zich aan deze weg, die in 2022 nog drukker wordt met de komst van het Conradhuis. Een brug boven de straat zou voor studenten een veilige manier zijn om zich tussen de gebouwen te verplaatsen. De brug zou ook onderdeel worden van het Knowledge Mile Park, een denkbeeldige route dwars door de stad vol nieuwe onderzoeksprojecten, duurzame gebouwen en groene daken.

Beeld: Andrea Huntjens | De begroeiing langs de ingang van het Wibauthuis

In maart werd de eerste mogelijkheid voor een ontwerp gedeeld, maar een definitief plan ontbrak nog. Door de coronacrisis heeft de ‘verkenningsfase’ van de brug vertraging opgelopen, laat een woordvoerder van de HvA weten. Momenteel is de HvA nog op zoek naar het juiste ontwerp, en onderzoekt het of het bouwen van een brug boven de Wibautstraat überhaupt mogelijk is.

 

Groene gevels

De eerste tekenen van de vergroening van het Knowledge Mile Park zijn wel al te zien. Bij het Wibauthuis, het Theo Thijssenhuis en het Kohnstammhuis zijn groene daken en gevels aangebracht, zo meldt de HvA. Wie langs het Wibauthuis loopt, ziet inderdaad drie hekken met daaraan klimopplanten naast de ingang. Voor het Kohnstammhuis en het Benno Premselahuis zijn sinds kort geveltuinen gemaakt. Wanneer er een definitief ontwerp van de groene brug komt, is nog niet bekend.