Hangt er over vijf jaar een groene brug boven de Wibautstraat?

6 maart 2020
Beeld:

UNStudio | Een schets van de parkbrug, het definitieve ontwerp wordt pas later gemaakt

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
6 maart 2020

Een brug met een koffiehoek, sportplein, kunstroute en vooral: heel veel planten. Dat is het idee voor het Knowledge Mile Park. Door de gebouwen aan de Wibautstraat kriskras met elkaar te verbinden, wil de HvA de campus veiliger, mooier en groener maken.

De Wibautstraat is druk. Met aan twee kanten een tweebaansweg, fietsstroken en studenten die van het Kohnstammhuis naar het Wibauthuis en terug lopen, is de straat overvol. En als het Conradhuis in 2022 af is, wordt het er waarschijnlijk nog drukker. 

Wat is de Knowledge Mile?

De Knowledge Mile is een denkbeeldige route dwars door de stad: van het Mr. Visserplein in het Centrum naar het Amstelplein bij de Leeuwenburg. Dit gebied, waar de Wibautstraat onderdeel van uitmaakt, moet een ‘innovatiedistrict’ worden. Zo wordt de ruimte ingericht om nieuwe onderzoeksprojecten en stadsindelingen te ontwikkelingen en te testen. In samenwerking met de gemeente wil de HvA de Amstelcampus ombouwen tot duurzame straat, het Knowledge Mile Park. De HvA wil onder andere de gebouwen groener maken met behulp van groene daken, balkons en wanden. Door over de hele Knowledge Mile kleine stukken groen te realiseren, wil de gemeente een haast aaneengesloten stadspark creëren.

Tijd dus om de Wibautstraat eens flink onder handen te nemen. De HvA wil de straat veiliger en groener maken en oppert daarom nu het idee voor een brug die de gebouwen op de campus kriskras met elkaar verbindt. De brug is opgedeeld in verschillende groene delen, waardoor er niet alleen over gelopen kan worden, maar studenten ook óp de Wibautstraat kunnen zitten op een bankje.

 

Urban farming

Donderdag vond in het Wibauthuis een bijeenkomst plaats over de zogenoemde Knowledge Mile Parkbrug. Daarbij waren meerdere partijen die meedenken over het plan, zoals een architectenbureau en de Gemeente Amsterdam, aanwezig. De eerste tekeningen zijn ambitieus: op de brug moeten studenten elkaar kunnen ontmoeten, onder andere in een lunchcafé, op het sportplein en al uitkijkend over de straat vanaf het stadsbalkon. Er wordt zelfs geopperd om op de brug aan ‘urban farming’ (het verbouwen van groenten en fruit middenin de stad) te doen.

Beeld: Knowledge Mile Park & Gemeente Amsterdam | De Wibautstraat moet in de komende jaren veranderen in een groene strook, die het Knowledge Mile Park moet heten.

De brug kan dan wellicht ‘zuiverend’ werken: door het gebruik van veel hout en planten willen de architecten de uitstoot van de vele auto’s in de straat compenseren. De brug zal wel een aantal meters boven de grond moeten uitrijzen, want de maximale doorrijhoogte in de Wibautstraat is 4,5 meter. 

 

Ontwerpen van studenten

‘Het is nog een idee en geen plan’, benadrukt bestuurslid van de Knowledge Mile Hanneke Reuling. Of dit ontwerp de uiteindelijke brug wordt, en of het plan überhaupt haalbaar is, wordt in de komende maanden onderzocht.

 

Ook informatie over de financiering van het project is nog niet bekend. Momenteel is de HvA in samenwerking met meerdere partijen bezig met het verkennen van de opties. Daarbij wordt er ook nagedacht over de vraag of studenten kunnen meewerken aan het project, door bijvoorbeeld na te denken over het ontwerp. In april of mei zal er een nieuwe bijeenkomst over de plannen rondom de brug plaatsvinden.