HvA’ers van het jaar: Aliya strijdt voor diversiteit op de HvA
Elk jaar kiezen we de HvA’er van het Jaar. Voor 2019 is Aliya Çelik een van de genomineerden. Zij begeleidt sinds februari het traineeprogramma dat diversiteit en inclusie op de hogeschool moet bevorderen en vergroten.
‘Wie ben ik nou, waar hoor ik bij?’ Deze vragen stelde Aliya Çelik tijdens haar studententijd. Als dochter van een Turkse migrant weet ze als geen ander hoe het is om tussen twee culturen te leven. Het grote contrast tussen de Nederlandse en Turkse cultuur zorgde ervoor dat ze zich ‘anders’ voelde. Ze omschrijft het als een eenzame en moeilijke tijd.
Juist die vertrouwde en veilige omgeving die zij miste, gunt ze de studenten met verschillende achtergronden die op dit moment studeren. De taak als coördinator voor dit traineeproject is daarmee op Çeliks lijf geschreven.
Pilot
Hoewel Çelik veel studenten met verschillende culturen ziet op de HvA, blijken de medewerkers juist erg op elkaar te lijken. Uit een pilot van het Centraal Bureau van de Statistiek kwam naar voren dat slechts elf procent van de HvA-medewerkers in 2018 een niet-westerse migratieachtergrond had. Het hogeschoolbestuur stelde daarom een uitdagend doel: in 2022 moet dat percentage bijna verdubbeld zijn. Çelik werd aangesteld als projectleider voor de eerste opdracht: een traineeprogramma begeleiden voor hbo’ers of wo’ers met diverse achtergronden, die zich gaan inzetten om inclusie op de HvA verder te bevorderen.
Maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen, zo’n grote verandering in een organisatie waar lang niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Bij een gevoelig onderwerp als dit, is overtuigingskracht een vereiste.
Bij het vierjarige traineeprogramma worden veertig hbo’ers en wo’ers met verschillende achtergronden ingezet om inclusie op de HvA te bevorderen. De trainees (veelal starters op de arbeidsmarkt) worden eerst opgeleid tot docent-onderzoeker en beginnen dan bij een faculteit. De trainees dienen als rolmodellen en delen hun visie op thema’s als diversiteit. Een andere belangrijke taak is het coachen van de eerstejaarsstudenten tijdens de eerste honderd dagen van hun studie. Inmiddels zijn er dertien trainees ingezet op vier verschillende faculteiten. Het idee is dat het traineeprogramma op den duur zal leiden tot het aantrekken van meer medewerkers met verschillende achtergronden.
‘Extra paar handjes’
Want niet alle afdelingen zagen waarde in het actieplan van de HvA, zag Aliya. ‘Een faculteit gaf aan hier niet voor open te staan, maar wel een trainee te willen. Dan moet ik iemand teleurstellen. Een warm bad is cruciaal om de trainee tot zijn recht te laten komen. Een veilige omgeving is echt een voorwaarde.’ Ze wil voorkomen dat een trainee gezien wordt als een ‘extra paar handjes op de werkvloer.’
Eerder dit jaar spraken we in de podcast met Çelik. Daarin vertelde ze hoe ze het gesprek aan gaat. ‘Veel afdelingen zijn zich er niet van bewust hoe eenkleurig hun team is, en hoeveel iedereen op elkaar lijkt. Het onderwerp diversiteit is overal, maar veel mensen weten niet wat ze ermee moeten. Ik ga met mensen per afdeling in gesprek en probeer ze aan te sporen om eens op een andere manier naar collega’s te kijken. Hoe ziet jouw team eruit? Voelt iedereen zich op zijn gemak, is het herkenbaar?’
Inmiddels begint er bij de faculteiten langzaam meer enthousiasme te ontstaan, ziet Aliya. Ze verwacht het doel om eind 2020 veertig trainees in dienst te hebben, te halen. Inmiddels zijn er 21 begonnen op verschillende faculteiten: Digitale Media & Creatieve Industrie (6), Maatschappij & Recht (4), Techniek (5) en Gezondheid (1), Bewegen, Sport & Voeding (3), Business & Economie (2).
Çelik is naast het traineeprogramma bij meer onderwerpen over diversiteit binnen de HvA betrokken. Zo laat ze ook haar stem horen bij gevoelige kwesties, zoals de recente debatavond van Floor en Sesi waarin de posters die Zwarte Piet promoten werden besproken.
Hoe groot de uitdaging voor een diverse en inclusieve HvA ook is, Çelik is positief over haar missie en hoopt dat haar rol over vier jaar niet meer nodig is. ‘Het is misschien een optimistische gedachte maar ik geloof erin dat, als we het samen doen, een goede weerspiegeling van studenten echt binnen handbereik ligt.’
Op woensdag 18 december maken we bekend wie van de vijf genomineerden de HvA’er van het Jaar wordt. Dat doen we tijdens de opname van onze podcast in Café Fest, om 17u. Er is beperkte ruimte voor publiek. Wil je aanwezig zijn bij de opname, dan kun je contact met ons opnemen via hvana@hva.nl.