Tweede Kamer wil leenstelsel snel aanpassen

5 november 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
5 november 2019

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil deze kabinetsperiode nog aanpassingen doen aan het leenstelsel, om te voorkomen dat jongeren grote schulden maken. Dat staat vandaag in het AD. Een werkgroep moet gaan onderzoeken welke aanpassingen mogelijk zijn.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt tegen het AD dat jongeren tegenwoordig voor meer uitdagingen staan dan vorige generaties. ‘Vaste baan, huis vinden, prestatiedruk én schulden,’ zo somt hij op.

 

Zijn partij wil, net zoals CDA en de Christenunie, kijken of het mogelijk is om het leenstelsel aan te passen. Het geld dat nodig is voor een aanpassing mag van D66 en het CDA niet bij het onderwijs weggehaald worden.

Het leenstelsel werd in 2015 met steun van GroenLinks en D66 ingevoerd door de vorige regering van PvdA en VVD. Het geld dat de afschaffing van de basisbeurs opleverde wordt nu geïnvesteerd in het hoger onderwijs.

 

In de afgelopen jaren hebben echter zowel GroenLinks als de PvdA hun steun voor het leenstelsel, dat zij enkele jaren eerder zelf invoerden, ingetrokken. Ze vinden dat jongeren gedwongen worden te veel schulden te maken. Daardoor is in de Tweede Kamer een grote meerderheid tegen het leenstelsel ontstaan.

 

Nu is ook regeringspartij D66 bereid om te kijken naar mogelijkheden om het leenstelsel aan te passen. Daardoor is ook binnen de regering de balans veranderd: CDA en Christenunie waren altijd al tegen het leenstelsel. De VVD blijft voorstander van dit stelsel, maar staat daar nu alleen in.