HvA besluit in september over onderzoek naar studiedruk

4 juli 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
4 juli 2019

De HvA besluit in september of er een onderzoek komt naar studiedruk onder studenten. Dit onderzoek is een wens van  medezeggenschapspartij HvASamen, die wil kijken of er een relatie is tussen studiedruk en de afname van studenten in bestuurs- en vrijwilligersfuncties.

Voor dit initiatief haalde HvASamen 500 handtekeningen op. De leden hebben de petitie afgelopen week overhandigd aan het hogeschoolbestuur. Voorzitter Alessandro van Haag: ‘Bestuursvoorzitter Huib de Jong verwacht in september met een antwoord te komen. We hadden voorgesteld om een onderzoek in te stellen naar studiedruk en financiële drempels, maar het bestuur ziet meer in een onderzoek naar alleen de studiedruk.’

Beeld: Beeld: privéarchief Alessandro van Haag | Alessandro van Haag (HvASamen) overhandigt de petitie aan Huib de Jong.

De tijd die studenten landelijk aan bestuurs- of vrijwilligerswerk besteden is gedaald. Studenten die in 2005 begonnen, staken hier gemiddeld nog zeshonderd uur in. Drie jaar later is dat gezakt naar tweehonderd uur. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), een belangenvereniging van studentenverenigingen in Nederland.

 

De LKvV denkt dat de oorzaak voor de afgenomen betrokkenheid te maken heeft met het bindend studieadvies en het leenstelsel, waardoor studenten meer last zouden hebben van studiedruk en financiële belemmeringen. 

 

En dat vermoeden deelt HvASamen. Op de HvA was bijvoorbeeld het opkomstpercentage onder studenten voor de laatste CMR-verkiezing slechts 4,98%. ‘Ook bij HvASamen ervaren we hoe lastig het is om studenten te vinden voor een bestuursfunctie en deze geluiden horen we zo nu en dan ook van studieverenigingen’, aldus Van Haag. 

HvASamen bezocht de afgelopen twee weken de Leeuwenburg en de Amstelcampus om handtekeningen op te halen voor het initiatief. Of het onderzoek er komt, wordt dus in september bekend. Van Haag: ‘Mocht dat niet zo zijn, dan blijven we actie voeren.’