Is je studieschuld de reden dat je niets doet behalve studeren en werken?

18 juni 2019
Beeld:

Daniël Rommens | In de hal van het Wibauthuis verzamelen leden van HvASamen handtekeningen.

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
18 juni 2019

Haal je na een bestuursjaar je studie nog wel binnen vier jaar? Studenten steken steeds minder tijd in bestuurs- en vrijwilligerswerk. Hoe zit dat op de HvA, en wat gaat het bestuur eraan doen? Medezeggenschapspartij HvASamen houdt een handtekeningenactie om erachter te komen.

‘Ervaar jij hoge studiedruk, of heb je last van financiële drempels? Dan ben jij helemaal onze doelgroep.’ Zo spraken leden van medezeggenschapspartij HvASamen afgelopen week studenten aan.

‘Ik weet niet eens hoe hoog mijn studieschuld is. Ik wil het niet weten!’

Handtekeningenactie
Met de handtekeningen die HvASamen heeft verzameld wil de partij het HvA-bestuur oproepen een onderzoek in te stellen naar de studiedruk en financiële drempels die HvA’ers ervaren.

‘Als ik het als individueel raadslid indien is het een verzoek van één iemand. Met deze handtekeningen staat het veel krachtiger,’ aldus voorzitter Alessandro van Haag.

Onderzoek
Wie in 2005 met zijn studie begon stak gemiddeld zo’n zeshonderd uur in bestuurs- en vrijwilligerswerk. Voor studenten die acht jaar later aan hun studie begonnen, is dat gedaald naar tweehonderd uur. Dat blijkt uit onderzoek  van de LKvVDe Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zet zich in voor 47 aangesloten studentenverenigingen in Nederland. onder studenten uit heel Nederland.


Volgens de LKvV is de druk op studenten om binnen de tijd af te studeren te hoog. Dat zou komen door maatregelen als het leenstelsel en het bindend studieadvies. Met een torenhoge studieschuld in het vooruitzicht is een jaartje extra studeren toch wat minder aantrekkelijk.

(De tekst loopt door onder de video.)

Geldt dat ook voor jou als HvA’er? Waarschijnlijk wel. De betrokkenheid van studenten bij studentenpolitiek laat met een opkomstpercentage van 4,98% bij de laatste CMR-verkiezingen in elk geval te wensen over.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens

Maatregelen
‘Ik heb zelf het geluk dat ik rijke ouders heb, maar ik snap wel dat anderen financiële druk kunnen ervaren,’ zegt een van de ondertekenaars. ‘Het is belangrijk om onderzoek te doen naar dit soort dingen,’ vult een ander aan.


Dat de studieschuld een probleem is blijkt ook wel uit de reacties van studenten. ‘Ik weet niet eens hoe hoog mijn studieschuld is. Ik wil het niet weten!’


‘Als het onderzoek er komt en het beeld van de LKvV blijkt ook voor de HvA te gelden, dan willen we graag dat het bestuur maatregelen gaat nemen om de studentenparticipatie aan de HvA te verhogen,’ aldus Alessandro van Haag. De partij wil weten welke maatregelen het HvA-bestuur dan zou overwegen.