De renteverhoging op studieleningen gaat niet door

29 mei 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Een demonstratie tegen de voorgenomen renteverhoging op studieleningen in 2018

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
29 mei 2019

Even leek het erop dat toekomstige studenten hun studie met een hogere studieschuld zouden gaan afronden. Maar het plan van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) om de rente op studieleningen te verhogen, is van tafel. 

Dit bericht is aangepast.

 

Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, maar na je afstuderen verandert het maandelijke plusje van DUO op je bankrekening in een vervelend terugkerend minnetje. Hoe hoger je studieschuld, hoe meer je per maand terugbetaalt.

 

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil de rente op studieleningen verhogen. Toekomstige studenten zouden daardoor met een hogere studieschuld – en dus een hoger maandbedrag achter dat minnetje – worden opgezadeld.

 

Voor je beeldvorming: op dit moment hebben studenten na hun afstuderen een gemiddelde schuld van 21.000 euro. Met de verhoging van de rente zouden studenten met deze studieschuld zo’n 12 euro extra per maand moeten terugbetalen, oftewel: 144 euro per jaar meer dan nu.

Allerlei belangenorganisaties voor studenten kwamen in opstand tegen dit plan. Ten eerste omdat studenten door de invoering van het leenstelsel al veel meer moeten betalen dan hun voorgangers. Ten tweede omdat de opbrengsten van deze verhoging zouden opgaan in de algemene staatskas, in plaats van dat die worden geïnvesteerd in het onderwijs. 

 

Meerderheid

Of de renteverhoging doorgaat is afhankelijk van de Eerste Kamer. Die zou aanstaande dinsdag stemmen over het voorstel. In eerste instantie leek het plan te kunnen rekenen op een meerderheid, maar nu de VVD – voorstander van de verhoging – een van haar senatoren uit de fractie heeft gezet, is die meerderheid plotseling onzeker geworden. Senator Anne-Wil Duthler is namelijk niet meer gebonden aan het standpunt van de VVD en laat zich de afgelopen dagen kritisch uit over het plan. En ook bij D66, de eigen partij van de minister, klinkt twijfel. 

 

De steun is onzeker en het lijkt erop dat de minister die conclusie ook heeft getrokken. Deze week overlegt ze met het kabinet over het vervolg van het plan, maar volgens het Algemeen Dagblad staat die uitkomst al vast. ‘Het kabinet zal het voorstel nog voor de stemming van dinsdag intrekken,’ meldt de krant op basis van ‘ingewijden’.

 

Update (maandag 3 juli, 13.56u): De verhoging van de rente gaat definitief niet door. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) liet dat maandag weten.