Een op de drie wo-masters is voor hbo’ers niet toegankelijk

1 april 2019
Beeld:

Jorn van Eck/UvA | De masterdag op de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
1 april 2019

Dat je met jouw hbo-bachelordiploma niet zomaar bij de universiteit aan kunt kloppen wist je misschien al. Nu blijkt dat van de zevenhonderd masters er ruim tweehonderd niet toegankelijk zijn, óók niet na het doen van een schakeltraject. 

Daarnaast verschillen de mogelijkheden voor een schakeltraject en het kunnen doen van een master ook sterk per universiteit in Nederland, onderzocht de Inspectie van het Onderwijs. Waar de ene universiteit je helemaal weert, kun je bij andere na het doen van een toelatingstest en een premaster wel beginnen.

 

Uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bleek vorig jaar dat één op de acht universitaire masters hbo’ers weert. Wij vroegen ons af of het erg is dat hbo-studenten niet alle universitaire masters kunnen doen. Wat betekent het voor jou als ambitieuze student dat doorstromen ingewikkeld is? Lees hieronder het artikel terug.

Ervaringen

Studenten Tolga, Fleur en Eva kunnen meepraten over de hobbels die je moet nemen. Eén van hen noemde de weg naar een universitaire master zelfs ‘inhumaan’. Vooral de verschillen per universiteit en de onvolledige informatie op de websites maakt de sprong naar de universiteit groot. Wil jij weten of het deze studenten is gelukt en hoe het jou gaat lukken? Lees het artikel dan terug. 

Na je hbo-bachelor is het mogelijk om een master aan de universiteit te volgen. Universiteiten zijn wettelijk verplicht studenten schakeltrajecten aan te bieden, zodat ze ook met een hbo-diploma aan een wo-master kunnen beginnen. ‘Het is te bizar voor woorden dat universiteiten deze studenten simpelweg niet de kans geven om door te studeren. Sterker nog, dat universiteiten hun wettelijke verplichting om in deze doorstroom te voorzien ontwijken,’ zegt Carline van Breugel, voorzitter van de LSVb.

 

De minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, laat in een reactie op het rapport weten dat ze de wet duidelijker wil maken. ‘Het is niet de bedoeling dat hbo-gediplomeerden per definitie de toegang tot een masteropleiding wordt ontzegd.’ Van Engelshoven roept universiteiten op om zich hier aan te houden.