Mening: ‘Laat studenten vrijdag staken, geen verplichte colleges aub’

13 maart 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld van een studentenprotest in 2018

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
13 maart 2019

Door het onderwijs op de HvA door te laten gaan, wordt studenten de kans ontnomen om vrijdag mee te doen aan de grote onderwijsstaking in Den Haag. Dat schrijven Alba van Vliet en Lisa de Lange van Asva Studentenunie.

Aanstaande vrijdag wordt een historische dag: dan is de landelijke onderwijsstaking en demonstratie op het Malieveld. Nooit eerder kwamen alle lagen van het onderwijs samen om zich in te zetten voor meer investeringen in het onderwijs.

 

Overwerkt
Docenten, medewerkers, scholieren en studenten laten op 15 maart in Den Haag een duidelijk signaal horen: het is genoeg met de afbraak van ons onderwijs. Door de jarenlange bezuinigingen op het onderwijs gaat de kwaliteit achteruit. Door de afschaffing van de basisbeurs moeten studenten zich nog meer in de schulden werken. Docenten raken overwerkt omdat ze teveel werk moeten doen in de uren die ze hebben. 

‘Hierdoor krijgen de problemen in het hbo minder aandacht’

Dit weekend liet het College van Bestuur weten dat de Hogeschool van Amsterdam de staking niet zal steunen. Docenten die staken worden niet doorbetaald, en voor studenten blijft de aanwezigheidsplicht gelden,Het HvA-bestuur zegt bij navraag van onze redactie dat studenten die vrijdag willen demonstreren zelf in overleg moeten treden met hun opleiding. ‘Het onderwijs gaat door.’ (Scroll naar beneden voor de uitgebreide reactie van het bestuur.) waardoor ze geen actie kunnen voeren voor beter onderwijs.

 

Als zij vrijdag naar de demonstratie gaan omdat ze zich willen laten horen voor beter onderwijs, moeten ze colleges of werkgroepen missen, en kunnen ze daardoor uitgesloten worden van een vak of herkansing. Op andere onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht, zal op 15 maart geen aanwezigheidsplicht gelden.

Dit terwijl het juist enorm belangrijk is dat studenten en docenten van de HvA zich uitspreken voor beter onderwijs. De afgelopen maanden stonden er vaker Amsterdamse studenten op straat om te protesteren tegen de onderwijsbezuinigingen, denk bijvoorbeeld aan de Mars voor Onderwijs in september, of de demonstratie in Den Haag op 14 december. Vaak waren er op deze demonstraties veel studenten van de UvA aanwezig, en waren de HvA’ers schaars.

 

Zonde, want hierdoor krijgen de problemen in het hoger beroepsonderwijs minder aandacht. Ook – of zelfs juist – het hbo kampt met overwerkte docenten, volle collegezalen en enorme bezuinigingen. In 2019 moet het hbo 17 miljoen euro bezuinigen van kabinet Rutte III, terwijl studeren voor studenten zelf alleen maar duurder wordt.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | Lisa de Lange (met donkerrode jas) tijdens een studentenprotest in 2018

Mooie woorden
15 maart is de dag waarop we dit kunnen veranderen, waarop we ervoor kunnen zorgen dat ook het hbo-geluid wordt uitgedragen. Bij Asva Studentenunie horen we van HvA’ers dat ze zich graag in willen zetten voor hun onderwijs, en er aanstaande vrijdag graag bij willen zijn. Helaas wordt velen van hen deze mogelijkheid ontnomen, omdat ze verplichte colleges en werkgroepen hebben.

 

In de communicatie rondom de staking en demonstratie zegt de HvA dat ze de problemen die worden aangekaart herkennen, en dat het evident is dat er meer geld moet naar het hoger onderwijs. Mooie woorden, maar als het puntje bij paaltje komt steunt de HvA de daadwerkelijke actie niet.

 

In september 2018 was Lisa de Lange een van de gasten in onze podcast, waarin we ons afvroegen waarom er zo weinig HvA’ers bij studentenprotesten te vinden zijn. (De tekst loopt door hieronder door.)

Door aanstaande vrijdag op het Malieveld te staan kunnen studenten laten zien dat ze hun onderwijs van onschatbare waarde vinden. Misschien zouden ze dat wel meer laten zien door op het Malieveld te gaan staan, dan als ze die dag braaf in hun collegebanken zouden zitten.

 

Wij roepen het College van Bestuur op om daad bij woord te voegen, de aanwezigheidsplicht op de HvA in te trekken, en haar studenten op vrijdag naar het Malieveld te laten gaan. Zodat ook het geluid van de hogescholen duidelijk hoorbaar is in de roep om beter onderwijs.

 

Alba van Vliet is voorzitter van Asva studentenunie, Lisa de Lange is algemeen bestuurslid van Asva Studentenunie en derdejaars student Bestuurskunde aan de HvA

 

Update 15.29u: Het bestuur van de HvA zegt dat studenten die vrijdag naar Den Haag willen om actie te voeren, daarover met hun opleidingsmanager kunnen overleggen. ‘Dit moet per opleiding bekeken worden. Wij kunnen als bestuur niet opleggen aan opleidingsmanagers opleggen dat ze van de regels afwijken, dat is maatwerk,’ zegt een woordvoerder. Voor een deel van het onderwijs dat op vrijdag gegeven wordt geldt overigens geen aanwezigheidsplicht.