De HvA steunt de staking van 15 maart niet: ‘Er is geen arbeidsconflict’

8 maart 2019
Beeld:

Irene Schoenmacker | Archiefbeeld van een demonstratie in Den Haag

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
8 maart 2019

De HvA steunt de landelijke onderwijsstaking van 15 maart niet. Wie toch wil demonstreren, of ‘staken’, op de actiedag, moet dat in zijn eigen tijd doen en mag daarmee ‘de belangen van studenten’ niet schaden, zegt het HvA-bestuur.

Het is niet dat de hogeschool geen sympathie heeft voor de boodschap van de actievoerders. ‘De HvA herkent de problemen die met de acties worden aangekaart. Dat er meer geld naar het onderwijs moet is ook wat ons betreft evident,’ valt te lezen in een bericht op de HvA-site. Deze staking is georganiseerd voor de Algemene Onderwijsbond en vakbond FNV. Alle sectoren in het onderwijs (van basisonderwijs tot wetenschappelijk onderwijs) doen mee aan de staking.

‘Als je wil staken moet je dat zelf regelen, net als wanneer je een vrije dag neemt’

Waarom dan geen steun voor de staking?

Er is geen conflict tussen werknemers en werkgevers, zegt de HvA. Er is een lopende cao en daarom vindt de hogeschool een staking geen passend middel om actie te voeren. De HvA roept medewerkers op om ervoor te zorgen dat de belangen van studenten niet worden geschaad. ‘Het onderwijs gaat door, dus als je wil staken moet je dat zelf regelen met je opleidingsmanager, net als wanneer je een vrije dag neemt.’

 

Verbiedt de HvA de staking?

Nee, en dat mag ook niet. ‘Als medewerkers toch gehoor willen geven aan de oproep [...] hebben ze uiteraard het recht om dat te doen.’ Maar wie gaat staken moet dat doen in zijn eigen tijd. ‘Niet werken is geen loon. Dat staat in de wet,’ zegt een woordvoerder van het HvA-bestuur. ‘We mogen stakers dus niet eens betalen.’

 

Wie betaalt de stakers dan?

De vakbonden hebben daarvoor zogenoemde stakingskassen. Zij kunnen ervoor kiezen om stakers te betalen, als de werkgevers (in dit geval de HvA) dat niet doet.

 

Ben jij van plan om op 15 maart te gaan staken? Neem contact met ons op, want we zijn benieuwd naar je beweegredenen. Mail ons op hvana@hva.nl.