Trillen op de sportcampus: ‘alsof er een vrachtwagen langsrijdt’

24 januari 2019
Beeld:

Heleen Gorris | De trillingen zijn te voelen op de derde en vierde verdieping.

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
24 januari 2019

Het is inmiddels hét raadsel van de sportcampus: de vloeren van de derde en vierde verdieping van het Dr. Meurerhuis trillen. Wat merken studenten en medewerkers daarvan?

Donderdagmiddag, half twee. Op een achtergelaten waterflesje na – en nee, het water rimpelde niet zoals in Jurassic Park – is theorielokaal A 3.34 leeg. Tafels met stoelen in keurig rechte rijen achter elkaar opgesteld. Maar achter in het lokaal zit een scheurtje in de muur.

Beeld: Beeld: Heleen Gorris | De scheur in de muur van lokaal A 3.34

Dat zou goed kunnen komen door de trillingen die in dit lokaal op sommige donderdagen tussen één en drie ‘s middags worden gevoeld. Docent Annita Broers: ‘Vorige week gaf ik les in dit lokaal, en studenten vroegen: ‘‘voelt u de vloer ook bewegen?’’ Omdat ik liep voelde ik het eerst niet, maar toen ik ging zitten merkte ik het ook.’

 

Voor Annita was dat niet de eerste keer. ‘Je kunt het gevoel vergelijken met een grote vrachtwagen die langsrijdt. Je tafel trilt daardoor heel zacht. Het gebeurt regelmatig, al had ik niet door dat het altijd op donderdagmiddag is.’

 

Grap

De HvA krijgt sinds november meldingen van studenten en docenten over de trillingen. Het gebouw wordt momenteel voor de tweede keer bouwkundig geinspecteerd, nadat de oorzaak bij het eerste onderzoek niet werd gevonden. De HvA sluit wel uit dat het komt door sportlessen die op dat tijdstip worden gegeven, of door installaties in het gebouw.

Beeld: Daniël Rommens | Het Dr. Meurerhuis in Nieuw-West

Annita is verbaasd dat er pas sinds november meldingen zijn. ‘Ik werk hier nu twaalf jaar, en al die tijd voel ik het al. En het gebouw is nog niet ingestort,’ grapt ze.

‘Ik voel die trillingen al sinds ik hier werk, dat is nu twaalf jaar’

Het Dr. Meurerhuis is door een bouwkundig inspecteur veilig verklaard. De warmtepompen of andere installaties verklaren het getril niet én ook de sportstudenten kunnen niet zo hard springen dat er een mini-aardbeving optreedt. Meerdere studenten denken ‘dat het een grap is’.

 

Student Danique Scheerman (21, Voeding & Diëtetiek) loopt al vier jaar op de sportcampus rond, en heeft de trillingen nog nooit gevoeld. ‘Er wordt natuurlijk wel veel bewogen en gesprongen hier door energieke studenten, ook in de gangen. Ik heb hier zo een afspraak, dan ga ik er extra op letten.’

 

Deze donderdag blijven de sporters in elk geval met beide benen op de grond staan. Geen trilling te voelen, ook niet in de sportzalen, maar misschien heeft dat te maken met het feit dat ze deze week allemaal zijn omgebouwd tot tentamenzalen?