Vrouwen na afstuderen steeds meer op achterstand

17 december 2018 1875 Bekeken
Beeld:

Kouadio Kévin Yoboua (cc)

Geplaatst door
Suzanne Wijnker
Op
17 december 2018

Ben je net afgestudeerd van het hbo en een vrouw? Dan is er slecht nieuws: je baankansen en je uurloon worden steeds slechter ten opzichte van mannen.

Hoewel vrouwen steeds beter scoren op baantevredenheid en het halen van een vast contract, lopen zij nog steeds achter als het gaat om uurloon en baankansen. Vrouwen beginnen gemiddeld gezien al met een achterstand van 5 procent bij het uurloon ten opzichte van hun mannelijke collega’s, maar dit loopt in vier tot acht jaar tijd op tot wel 12 procent.

Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben het moeilijker

Dit blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht, op basis van de jaarlijkse hbo-monitor. Daarin zijn afgestudeerden vergeleken die hun diploma een jaar geleden hebben gehaald en vier tot acht jaar na het halen van hun diploma.

 

Een groot deel hiervan kan worden verklaard doordat vrouwen vaker in deeltijd werken. Zowel de baankansen als het uiteindelijke maandloon gaat hiermee achteruit.

 

Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben het moeilijker. Deze groep blijkt vier tot acht jaar na het afstuderen nog steeds minder kans te hebben op een baan en ook minder tevreden zijn over hun baan. Vooral de keuze voor de opleiding is hiervoor de reden. Ze kiezen vaker voor een studie in economie of een sociale studie, en minder vaak voor een opleiding in onderwijs, zorg of techniek. Terwijl in de laatstgenoemde studies veel vraag naar personeel is.

 

Er is ook goed nieuws: het opleidingsniveau van de ouders blijkt geen rol meer te spelen na het behalen van een diploma. Wel heeft het invloed op het doorstromen van de middelbare school naar het hoger onderwijs. Jongeren met hoogopgeleide ouders gaan bijvoorbeeld sneller studeren dan jongeren met laagopgeleide ouders. Als je uiteindelijk dat hbo-diploma op zak hebt, is er geen verschil meer op een kans op een baan.