Wil de HvA het boerkaverbod nou wel of niet handhaven?

28 november 2018
Beeld:

Rama (cc, via Wikimedia Commons)

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
28 november 2018

Wel. Maar dat kan de hogeschool prima zelf, zeggen ze. Waarom wordt er dan tot in de Tweede Kamer beweerd dat ‘Amsterdamse hogescholen’ (Lees: de HvA) het boerkaverbod niet zouden respecteren?

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zei woensdagochtend in de Tweede Kamer dat hij wil dat ‘Amsterdamse hogescholen’ worden aangepakt, omdat ze de uitspraken van burgemeester Femke Halsema over het boerkaverbod zouden steunen. Halsema gaf vorige week aan dat zij geen prioriteit wil geven aan het handhaven van de zogenoemde Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Ze vindt de wet ‘niet bij de stad passen’.

 

Integratie
De Graaf maakte zijn opmerkingen in het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat ook over integratie gaat. Hij baseert zich op een bericht dat AT5 eerder op de dag publiceerde, waarin staat dat de Vereniging Hogescholen (VH)Dat is de overkoepelende organisatie voor Nederlandse hogescholen.   de Amsterdamse burgemeester ‘steunt in het niet-handhaven van het boerkaverbod’.

 

De VH zou zich volgens de stadszender al jaren niet kunnen vinden in het verbod. Maar bij navraag lijken de uitspraken in het bericht op AT5 niet te kloppen. ‘Wij gaan daar niet over, maar de onderwijsinstellingen zelf,’ zegt een woordvoerder desgevraagd tegen HvanA. ‘We hebben ook niet bevestigd dat we de lijn van de burgemeester volgen. Daar hebben we het überhaupt niet over gehad.’

‘We zijn prima in staat om dit zelf regelen. Daar is geen wet of politieagent voor nodig’

In hetzelfde bericht zei de HvA dat het boerkaverbod er wat hen betreft niet had hoeven komen, maar dat de wet ook op de hogeschool geldt als die straks in werking treedt. ‘Maar hoe gaat dat dan? Moet een docent dan de politie gaan bellen als er een student met een boerka of nikab de klas binnenkomt,’ aldus HvA-woordvoerder Wouter Rutten tegen AT5, die toevoegde dat de HvA eerst de uitwerking van de wet afwacht voordat de regels worden aangepast.

 

‘We hebben eigen regels en sancties en we zijn prima in staat om dit zelf regelen,’ zegt Rutten bij navraag tegen HvanA. ‘Daar is geen wet en geen politieagent voor nodig.’ In de huisregels van de hogeschool staat inderdaad dat het verboden is om in de gebouwen van de HvA ‘zodanige gezicht bedekkende kledingstukken, hoofddeksels en/of attributen te dragen dat non-verbale communicatie tussen medewerkers van de hogeschool en de student en tussen studenten onderling ernstig wordt beperkt’.

 

Geen melding

Wie die regel overtreedt kan de toegang tot ‘gebouwen, terreinen en andere voorzieningen’ van de hogeschool worden ontzegd tot een maximum van een jaar. In het uiterste geval kan een ‘ernstige overtreding’ van de huisregels zelfs leiden tot het opzeggen van de inschrijving bij de HvA.

 

Of het probleem echt groot is op de HvA, valt te betwijfelen. ‘In de anderhalf jaar dat ik hier werk, heb ik nog geen enkele melding gezien van iemand die gezichtsbedekkende kleding droeg,’ zegt Rutten. En dat lijkt voor de andere hogescholen ook te gelden. ‘Het is geen groot issue, omdat we weinig tot geen ervaring hebben met boerka’s in hogescholen,’ zegt ook de woordvoerder van de VH.