Gekke plekken op de HvA: het Wibauthuis

1 november 2018
Beeld:

Lisanne van 't Riet | De stilteruimte in het Wibauthuis op de tweede verdieping.

Geplaatst door
Lisanne van 't Riet
Op
1 november 2018

Hoe goed ken jij de hogeschool? In deze serie nemen je mee langs de verborgen plekken op de HvA. Deze week zit HvanA in het Wibauthuis en ook hier zijn genoeg gekke plekken te vinden. We zoeken de stilte, de warmte en het water.

Martijn Nagtegaal, huismeester van het Wibauthuis, helpt ons bij onze zoektocht. Hij kent alle hoeken en gaten van het gebouw. Het is een relatief nieuw gebouw, maar toch zijn er een paar speciale, onbekende plekken.

 

Als je met de roltrappen naar boven gaat, kom je uiteindelijk uit op de tweede verdieping. Hier zijn tal van studieplekken waar je je helemaal kan terugtrekken om te blokken voor je tentamen. In het midden van de verdieping kun je naar binnen in een vierkante ruimte met grote glazen wanden. Op die wanden is een soort print aangebracht met bomen, takken en blaadjes.

Beeld: Beeld: Lisanne van 't Riet | De deur van de stilteruimte in het Wibauthuis.

Fatboys
Dat is niet voor niks. Studenten en medewerkers kunnen zich in deze ruimte terugtrekken om even te ontsnappen aan studiestress of werkdruk. Dit wordt ook wel de ‘stilteruimte’ genoemd, geopend in september 2017. Op de grond liggen een paar beige fatboys. Aan de achterkant is een rechte bank met daaronder een paar afgesloten lades.

 

Stil is het er zeker. In de dagen dat de redactie van HvanA op het Wibauthuis zit, is er bijna de hele tijd niemand te bekennen. Oorspronkelijk was dit een soort kleine kantine, aan de zijkanten van de ruimte zaten ooit de koelingen voor eten en drinken, die zijn nu met houten platen dichtgetimmerd. Ook worden er af en toe yoga en minfdulnesstrainingen gegeven.

Het Wibauthuis heeft ook verdiepingen onder de grond: -1 en -2. Hier zijn een paar behoorlijk gekke plekken te vinden. Wie verwacht er bijvoorbeeld dat je in een gangetje drie ruime douches vindt, waar jouw studentenkamer met veel fantasie zo in zou kunnen passen? Eén douche voor vrouwen, een voor mannen en een voor medewerkers of studenten met een beperking.

Beeld: Beeld: Lisanne van 't Riet | De douches in de kelder van het Wibauthuis.

Opfrissen
Hoezo? Iedereen komt toch schoon gedouched naar de HvA? Martijn vertelt dat de hogeschool het personeel wil stimuleren om op een groene en gezonde manier naar het werk te reizen. En omdat bijvoorbeeld niet iedere docent in Amsterdam woont, kan je na een lange fietstocht jezelf opfrissen door onder deze douches te stappen.

 

Een plasje water op de vloer van de douche, is het bewijs dat er vanochtend nog iemand is geweest. Martijn: ‘Genoeg medewerkers en docenten maken hier gebruik van. Vijf à tien per dag, denk ik? Als we de douches een dag niet schoonmaken, krijgen we klachten hoor.’ Inderdaad hangt er een net gebruikte blauwe handdoek hoog aan een radiator van de verwarming.

Beeld: Lisanne van 't Riet | Het warmtesysteem in de kelder van het Wibauthuis.

Als je wel eens in de parkeerkelder van het Wibauthuis komt, heb je het misschien gezien. Een kleine vierkante ruimte, omgeven door een stevig hek. Op deze negen vierkante meter veel knoppen, buizen en ventilatoren. Jij dacht natuurlijk dat het van Q-park was, maar het is van de HvA.

Beeld: Beeld: Lisanne van 't Riet | De oranje boiler van het warmtesysteem.

Lawaai
Aan de ene kant staat een witte doos met bovenop drie gaten met daarnaast kastjes met een rode knop. Het lijken zwarte ventilatoren die af en toe met behoorlijk lawaai gaan draaien. Met dit apparaat wordt koude lucht gemaakt voor de koelingen in de kantine op de begane grond van het gebouw.

 

Die koelsystemen produceren  op hun beurt ook warmte omdat ze de hele dag staan te draaien. Deze warmte wordt weer teruggeleverd aan de drie ventilatoren. Die sturen het weer naar een grote oranje boiler die er tegenover in de ruimte staat. ‘Via deze boiler komt het bij de douches terecht, zodat de moegefietste mensen daar warm water hebben’, vertelt Martijn.

 

‘Natuurlijk gaat er ook af en toe iets kapot. Dan zijn er even geen koude drankjes en warme douches, maar dat wordt ook opgelost. De HvA is echt heel erg met duurzaamheid bezig, dat is best goed vind ik.’