Pabo op de HvA trekt 26 procent meer studenten

15 oktober 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Studenten bij het Kohnstammhuis, waar de pabo is gevestigd

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
15 oktober 2018

De pabo, de opleiding voor basisschoolleraren, op de HvA heeft dit collegejaar 26 procent meer nieuwe studenten getrokken dan vorig jaar. Op 1 oktober telde de opleiding 174 inschrijvingen. In totaal hebben 4 procent minder studenten zich ingeschreven bij alle opleidingen van de HvA samen.

De interesse voor de pabo is landelijk flink gestegen, met 10 procent. Ramon Puras, decaan van de Faculteit Onderwijs & Opvoeding, denkt dat dat komt doordat ‘het lerarentekort veel besproken wordt in de media,’ zo zegt hij tegen Het Parool. Hij denkt ook dat de baanzekerheid een rol speelt bij de keuze van jongeren om leraar te worden.

‘Bijzonder goed nieuws voor een sector waar het arbeidsmarkttekort groot is’

‘De grote stijging bij de pabo is bijzonder goed nieuws voor een sector waar het arbeidsmarkttekort groot is,’ vindt HvA-bestuurvoorzitter Huib de Jong. Hij is ook vicevoorzitter van de Vereniging Hogescholen. Het lerarentekort in Amsterdam is zo nijpend dat de wethouder van onderwijs, Marjolein Moorman, van een ‘crisis’ spreekt.

Voor de zomervakantie stonden er in de stad meer dan driehonderd vacatures open voor basischoolleraren en die vacatures waren aan het eind van de zomervakantie nog lang niet allemaal opgevuld. 174 studenten hebben zich dit jaar aan de pabo op de HvA ingeschreven om straks deze vacatures te gaan vervullen. Vorig jaar waren dat er nog 138.


Stijging landelijke inschrijvingen

Bij de HvA schreven 4 procent minder studenten zich in, maar landelijk schreven zich meer studenten in voor een opleiding in het hoger beroepsonderwijs. De Vereniging Hogescholen, de overkoepelende organisatie voor hbo’s, meldt een stijging van 2,8 procent van het totale aantal inschrijvingen.

 

Landelijk blijkt er ook veel interesse voor de zogenoemde Associate degrees (Ad’s). Dit zijn verkorte hbo-opleidingen met een diploma dat qua niveau tussen mbo-4 en hbo ligt. Het aantal aanmeldingen hiervoor steeg met 34,8 procent. Vooral mensen die werken en afgestudeerden van het mbo kiezen voor deze tweejarige opleidingen. Op de HvA is het aantal inschrijvingen voor deze Ad’s gelijk gebleven.

 

Al deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal inschrijvingen van studenten via Studielink. Hogescholen kunnen nog tot 1 december wijzigingen doorgeven aan de Dienst Uitvoering Onderwijs. Daarna komen pas de definitieve instroomcijfers beschikbaar en kan de HvA een verklaring geven voor het gedaalde totale aantal inschrijvingen.