Jouw studentenkamer in Amsterdam is de duurste van heel Nederland

4 oktober 2018
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
4 oktober 2018

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing: Van alle Nederlandse studentensteden betalen studenten in Amsterdam de hoogste huur. Dat blijkt uit de jaarlijkse Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences.

In Amsterdam ligt de prijs van een studentenkamer waarbij je een keuken en badkamer deelt met anderen op 35 euro per vierkante meter. Dat is 10 euro meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in Eindhoven, Rotterdam en Utrecht zijn studentenkamers relatief duur. Wil je goedkoop wonen? Dan kun je het beste naar de hogeschool in Deventer of 's-Hertogenbosch gaan. Daar kost een studentenkamer 20 euro per vierkante meter. 

Amsterdam telde in het afgelopen collegejaar zo’n 53.880 hbo-studenten. Van die hbo-studenten woonde bijna 35 procent op kamers, zo blijkt uit de monitor. Van hen wist 61 procent een kamer in Amsterdam te bemachtigen, de rest woonde buiten de hoofdstad. 

 

Met zo’n 108.000 studenten was Amsterdam dit jaar de grootste studentenstad van Nederland – in Rotterdam en Utrecht studeren respectievelijk 65.000 en 62.000 studenten.

 

Leenstelsel

Naast de hoge kamerprijzen is het aantal uitwonende hbo- en wo-studenten ook gedaald door de invoering van het leenstelsel in 2015. Het aantal studenten dat in Nederland tijdens zijn of haar studie op kamers woont  is in drie jaar gedaald van 53 naar 48 procent. De verwachting is dat dit aantal nog sterker zal dalen: van de bevraagde studenten valt nog 30 procent onder het oude studiefinancieringsstelsel. 

 

De jaarlijke Studentenhuisvestingsmonitor baseert zich op gegevens van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Dienst Uitvoering Onderwijs en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en op een enquête die gehouden is onder 46.000 studenten.

 

Bekijk hieronder het volledige rapport. Op pagina 60 vind je de kamerprijzen per vierkante meter in Nederlandse studentensteden.