Klaar voor actie? In drie stappen naar een geslaagde demonstratie

19 september 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Studentenprotest in 2015 op de Dam

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
19 september 2018

Bezuinigingen, kamernood, lenen voor je studie... Wil jij dat er iets verandert aan de situatie van studenten? Kom dan uit je luie stoel – of collegebank – en laat je horen. Een stappenplan voor de beginnende demonstrant.

Stap 1: Pick your battle

Woede is de beste motor voor actie. Bedenk dus voor jezelf waar jij echt boos om bent en wat je anders zou willen. Ben jij het bijvoorbeeld zat te moeten eten wat de pot van je ouders schaft, en te moeten vertellen waar je heen gaat en hoe laat je thuis bent? Maar is op kamers gaan niet te betalen? Laat je horen!

 

Demonstreren doe je natuurlijk niet alleen. Zoek daarom medestanders, mensen die hetzelfde denken over een onderwerp als jij. Sociale media is een goede eerste stap, maar om jezelf te laten zien zul je uiteindelijk de straat op moeten.

Tip: Studentenvakbonden zoals de Asva Studentenunie, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) organiseren regelmatig demonstraties over onderwerpen die studenten raken.

 

Stap 2: Fabriceer een spandoek en bedenk een pakkende kreet

Een demonstratie is geen demonstratie zonder spandoeken met provocerende teksten. Het enige wat je nodig hebt is een bamboestok, een stuk karton (hoe groter hoe beter), een pen, een markeerstift en een rol ducttape. Weten hoe je een goed spandoek of bord in elkaar zet? Bekijk onze Instastory.

 

Het belangrijkste aan een spandoek is natuurlijk de tekst. ‘Zorg ervoor dat de leus grappig is, duidelijk maakt waar je het niet mee eens bent, én de aandacht trekt’, zegt Alba van Vliet, voorzitter van de Asva Studentenunie.

 

Voor de demonstrant met iets meer ervaring: probeer de leus te laten rijmen en verwerk er de naam van de persoon in die iets aan jouw probleem zou kunnen doen. Bijvoorbeeld een minister of burgemeester.

‘Zorg ervoor dat je tekst grappig, duidelijk en opvallend is’

Stap 3: Demonstreren maar!

Heb je stap 1 en 2 voltooid, dan is het tijd om te gaan. Het liefst niet alleen. Alba: ‘Heb je vrienden die jouw standpunt delen? Neem ze mee! Hoe meer demonstranten, hoe beter.’

 

Houd tijdens de demonstratie je spandoek of bord zoveel mogelijk omhoog. Ja, je krijgt een lamme arm, maar het is de beste manier om de aandacht van de media en mededemonstranten te trekken.

 

Over aandacht trekken gesproken: schreeuw vooral mee met leuzen. ‘Roep andere mensen altijd na als ze beginnen, want er is niks ergers dan in je eentje te staan roepen midden op een plein’, zegt Alba.

 

Nog wat praktische tips: trek comfortabele wandelschoenen aan en neem water mee. Demonstreer je in de winter? Zorg dan voor een warme jas. ‘Een mars door de stad waar je normaal wandelend een kwartier over zou doen, duurt tijdens een demonstratie gemakkelijk anderhalf uur. Genoeg tijd om het ijskoud te krijgen,’ zegt Alba.

 

En wil je onderstaande scene voorkomen? Botvier je frustraties dan niet op mededemonstranten óf de politie.

Beeld: Daniël Rommens | Een demonstrant op Roeterseiland wordt door de politie weggevoerd