Nieuwe minor forensisch onderzoek om tekort bij politie aan te pakken

11 september 2018
Beeld:

Anne Posthuma | Een praktijklokaal van de opleiding forensisch onderzoek in de Leeuwenburg

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
11 september 2018

De HvA werkt mee aan een minor die studenten van de opleiding forensisch onderzoek beter moet voorbereiden op werken bij de politie. En hoe kan dat beter dan bijvoorbeeld tien weken les te krijgen op de Politieacademie in Apeldoorn?

De politie heeft een tekort aan forensisch rechercheurs, politiemensen die bijvoorbeeld het sporenonderzoek doen na een misdrijf, zoals een inbraak of een moord. De studenten van forensisch onderzoek op de HvA worden juist voor dit werk opgeleid, maar volgens de politie moeten zij nog te veel leren in de praktijk.

 

Samen met het Nederlands Forensisch Instituut, de Universiteit van Amsterdam (UvA), vier andere hogescholen en de Politieacademie start de HvA daarom een nieuwe minor forensisch onderzoek.

‘Het duurt jaren voordat het went dat je een lijk onderzoekt’

‘De afgestudeerde forensisch onderzoekers van de HvA missen vaak nog ervaring met de praktische kant van het werk. Bij de Politieacademie hebben de afgestudeerden daar juist veel ervaring mee, maar die missen theoretische kennis die onze studenten wel hebben,’ vertelt docent Maarten Noordland van de opleiding aan de HvA.

 

Tijdens de minor gaan de studenten in vijf maanden langs verschillende opleidingen. Esther Ras, opleidingsmanager bij de HvA: ‘De studenten leren van elkaar, doordat ze verschillende vaardigheden en kennis met elkaar kunnen uitwisselen.’

 

De minor begint met tien weken op de Politieacademie. Daar wordt vooral gewerkt aan praktische vaardigheden, zoals fotografie en het verzamelen van bewijs op een plaats delict.

 

‘Dan trekken de studenten als een soort reizend circus langs alle hogescholen,’ vertelt Noordland. ‘Bij de HvA krijgen ze theoretische vakken. Bijvoorbeeld over internationale samenwerking bij opsporing, zoals je nodig hebt als je aan een zaak over drugs- of mensenhandel werkt. Dat is een steeds belangrijker aspect van het politiewerk.’

 

Daarna volgen de studenten een wetenschappelijk deel over bewijsvoering en logisch redeneren. Dat deel wordt door de UvA verzorgd. De minor wordt afgesloten met een praktijkopdracht.

 

(De tekst gaat hieronder verder.)

Door het tekort aan forensisch medewerkers blijven bij de politie soms zaken liggen. Er zijn incidenten geweest waarbij na een moord een nacht gewacht moest worden op de forensisch specialisten, meldt de Telegraaf. De politie loopt hierdoor het risico dat er belangrijke sporen verloren gaan, waardoor onderzoeken vertraging oplopen. Veel van de forensisch specialisten naderen de pensioenleeftijd, dus de behoefte aan nieuwe onderzoekers is groot.

 

Meters maken
‘Wij leveren onderzoekers af die startbekwaam zijn. Maar echt bekwaam word je door ervaring op te doen. Het duurt jaren voordat het went dat je een lijk onderzoekt,’ vertelt opleidingsmanager Ras. De minor helpt om meer ervaren onderzoekers af te leveren voor het politiewerk, maar ‘het hele proces van plaats delict tot rechtszaal’ is volgens haar uiteindelijk gewoon een kwestie van meters maken.