‘Studiepillen’ uit automaten gehaald na twijfel over werking

5 september 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Een lege plek in een automaat in de Leeuwenburg

Geplaatst door
Daniël Rommens Henk Strikkers
Op
5 september 2018

De HvA en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben in overleg besloten om de ‘studiebevorderende pillen’ Braincaps te verwijderen uit automaten met studiebenodigdheden in de gebouwen. De werking van Braincaps is niet aangetoond.

Vanaf begin dit jaar staan op verschillende plekken automaten met studiebenodigdheden zoals markeerstiften, kladblokken en pennen. In de automaten, die worden geleverd door het bedrijf School-Supply, zitten ook condooms, lippenbalsem en tot vandaag nog Braincaps.

‘Als je gezond leeft en eet heb je dit allemaal niet nodig’

Een woordvoerder van de HvA laat weten dat de pillen volgens de hogeschool ‘niet passen in het assortiment’. De facilitaire dienst heeft in overleg met School-Supply besloten de Braincaps eruit te halen.

 

Braincaps

Braincaps zijn pillen die zijn ontwikkeld door een Groningse bedrijfskundestudent en een geneeskundestudent van de Vrije Universiteit. Ze zouden een studiebevorderend effect hebben. Het zou volgens de ontwikkelaars onder meer leiden tot een ‘betere concentratie’, een ‘verbeterd geheugen’ en een ‘sneller denkvermogen’.

 

Toxicoloog Daan Touw van de Rijksuniversiteit Groningen had eerder al kritiek op de samenstelling van de pillen. ‘Als je gezond leeft en eet heb je dit allemaal niet nodig. En om tijdelijk meer energie te krijgen kun je twee koppen koffie drinken. Dat is ook nog lekkerder dan zo’n pilletje,’ zei hij tegen RTL-Z.

 

‘Als je een zo'n pilletje neemt kan dat ook geen kwaad,’ zegt Touw. Hij maakt zich vooral zorgen om mensen die de pillen voor langere tijd gebruiken. ‘Er is bij veel stoffen nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten.’