Aan de slag met je studie! Acht tips om je verder te helpen

3 september 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Lisanne van 't Riet
Op
3 september 2018

Vandaag is de grote vuurdoop: de start van je studie. Studeren is leuk, je leert veel en je gaat een spannende en drukke tijd tegemoet. Een paar vaardigheden gaan jou helpen om de komende vier jaar goed door te komen. Hieronder hebben we wat tips voor je.

1. Doorzetten

Met een ‘ik gok alles op het tentamen wel’-houding ga je er niet komen, dus zorg ervoor dat je weet wat je kunt en wat je lastig vindt. Tijdens je studie krijg je te maken met veel obstakels, vooral bij moeilijke vakken. Bedenk goed: waarom heb ik een opdracht fout gedaan? Wat heb ik dan fout gedaan? Hoe kan het beter en waar moet ik dan beginnen? En vooral: geef niet meteen op als je een fout maakt. Van fouten leer je namelijk het meest.

2. Voorkom een zesjesmentaliteit

Een zesjesmentaliteit bij al je vakken hebben is niet slim. Alleen als je een vak echt moeilijk vindt, is het prima om eens lager te scoren. Maar neem niet meteen genoegen met een zesje en streef naar hoger. Bekijk per vak of je het moeilijk of makkelijk vindt en bedenk voor jezelf een streefcijfer. Dat hoeft niet altijd een tien te zijn, bijna niemand haalt ooit een tien. Maar als je denkt dat het kan, gewoon proberen!

3. Ga naar college

Het is een feit dat studenten die (zo veel mogelijk) colleges volgen, beter scoren voor hun tentamen of opdrachten. Dit is het zeker waard, als je een acht of negen wilt halen. Er zijn een miljoen redenen te bedenken waarom je niet naar college kan of wil. Het is mooi weer, je hebt je vrienden al lang niet gezien, je moet werken, je bent moe, je hebt geen zin. Ziek zijn is een goede reden. De rest niet.

4. Geniet ervan!  

Je studententijd is een ‘magische’ tijd, wordt vaak gezegd. Je leert veel, ontmoet nieuwe mensen en allerlei kansen om jezelf te ontwikkelen liggen voor het oprapen. Geniet zo veel mogelijk van al het leuks en pak die kansen met beide handen aan. Je betaalt veel geld voor je studie, dus haal er dan ook zo veel mogelijk uit.

 

5. Blijf gefocust

Studenten die gefocust blijven en (meestal) de juiste keuze maken tussen studie en lol hebben, slagen aan het eind het makkelijkst. Je zult al snel merken dat je agenda bomvol zit met colleges, feestjes, vrienden en misschien nog een bijbaantje. Afleiding is overal en is niet echt je beste vriend. Er komen nog zo veel feestjes aan, dat ene feestje vlak voor je tentamen missen is echt geen ramp.

6. Plannen, plannen, plannen

Deadlines zijn het belangrijkste om aan te denken tijdens het plannen. Wanneer krijg je het druk en wanneer heb je ademruimte? Dan weet je meteen wanneer je prima naar dat feestje kan en wanneer je beter een studeerplek kan opzoeken. Leren plannen is een kunst, maar als je het eenmaal kan, ga je er veel profijt van hebben. Houd rekening met wat je moeilijk vindt en geef dat vak extra tijd. En tot slot, plan ook pauzes in. Niemand kan goed leren zonder af en toe pauze te nemen.

7. Samenwerken

Door te discussiëren over de stof en elkaar vragen te stellen, leer je zoveel meer dan in je eentje in een boek te duiken. Dus leer vooral door samen te werken met je medestudenten. Meerdere interpretaties van de stof zorgen voor een beter inzicht in wat belangrijk is om te weten. Grote kans dat je dan wel in een keer slaagt voor dat tentamen.

 

8. Samenvattingen zijn je beste vriend

Weet je nog dat je op de basisschool een vak had dat begrijpend lezen heette en dat je daar een hekel aan had? Hopelijk heb je toch een beetje opgelet en niet te veel uit het raam gestaard naar de kinderen van groep drie die nog wel ’s middags een speelkwartier hadden. Begrijpend lezen is namelijk superbelangrijk bij het samenvatten van je leerstof. Een boek van vierhonderd pagina’s ga je nooit uit je hoofd leren, dus zal je wel moeten samenvatten. Pro-tip: op de laatste pagina van het hoofdstuk wordt meestal de belangrijkste informatie nog eens herhaald.