Gekke plek op de HvA: de vijftiende verdieping van de Leeuwenburg

31 juli 2018
Beeld:

Ellis Portier | De achterkant van het HvA-logo bovenop de Leeuwenburg

Geplaatst door
Ellis Portier
Op
31 juli 2018

Hoe goed ken jij de hogeschool? In deze serie nemen we je mee langs verborgen plekken op de HvA. We beginnen met de Leeuwenburg, het markante gebouw waar de HvA in 2021 afscheid van neemt. Vandaag: de technische ruimtes bovenin het gebouw.

Dat de Leeuwenburg veertien verdiepingen telt weten de meeste HvA’ers wel. Dit gebouw heeft gelukkig dan ook een flink aantal liften. Stel je voor dat je elke dag naar de bovenste verdieping op en neer moest met de trap!

Wist je dat er ook een vijftiende verdieping is? Daar brengen de liften je niet heen, want op deze verdieping bevinden zich alleen technische ruimtes. In de ene ruimte staan de liftmachines en in de andere ruimte staat een waterpomp. De enige mensen die hier mogen komen zijn de medewerkers van het gebouwbeheer. 

Beeld: Ellis Portier | Op de vijftiende verdieping mogen alleen medewerkers van het gebouwbeheer komen

Steile trap

De technische ruimtes zijn alleen toegankelijk via een steile trap op de veertiende verdieping. Die trap zit verstopt achter een gesloten deur. Vanaf daar kom je uit op een smalle gang met in het midden een deur.

 

Achter die deur is de eerste technische ruimte. Aan de zijkant staan groene liftmachines en in het midden staat een bureautje met een computer. ‘Als er iets fout gaat, zoals een lift die vast komt te staan, zien we dat hier op het scherm. Je kan precies zien op welke verdieping de liften nu zijn,’ zegt Jeroen Wagenaar, medewerker van het gebouwbeheer. Een van de lifticoontjes krijgt een geel tekentje. ‘Kijk, bij die lift gaat net de deur open.’

Beeld: Ellis Portier | Als er iets fout gaat met een lift, is dat op het computerscherm te zien

Naast de eerste kamer zit een kamer met een gigantische waterpomp. ‘Dit water wordt gebruikt voor het verwarmen en verkoelen van de lucht in het gebouw. Het stroomt via buizen weg. Het water is op dit moment ongeveer zesentwintig of zevenentwintig graden.’

Beeld: Beeld: Ellis Portier | Met de waterpomp wordt de lucht in het gebouw gekoeld of verwarmd

‘Je mag eigenlijk niet naar binnen in de ruimte met de waterpomp, vanwege veiligheidsredenen,’ vertelt Jeroen. ‘Maar ik kan wel even de deur opendoen, dan kunnen we naar binnen kijken.’ Zodra hij de deur opent komt je een oorverdovend lawaai tegemoet van het stromende water.

 

Uitzicht

Vanaf het smalle gangetje kun je ook op het dak komen. Vanaf daar kun je bijna heel Amsterdam zien. Mensen zijn vanaf deze hoogte zo klein als mieren. Jeroen wijst naar de Amstel. ‘Ken je het logo van de HvA? Die gekke kronkel? Dat is gebaseerd op deze rivier.’

 

‘Op het dak staat ook het karretje waarmee de ramen van heel het gebouw gezeemd worden. Je kunt met het karretje aan alle kanten van het gebouw komen.’ vertelt Jeroen. ‘Zullen we anders even een ritje naar beneden maken?,’ vraagt hij grappend.