HvA stelt cijfers drastisch bij, verwacht zeker 30 miljoen te bezuinigen in 2025

15 april 2024
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
15 april 2024

De HvA verwacht in 2025 nog eens miljoenen euro's extra te moeten besparen. Begin dit jaar was al klip en klaar dat er een grote bezuinigingsopdracht klaarlag, maar noemde het College van Bestuur nog veel lagere cijfers. Wat is er precies aan de hand?

Wat zullen de gevolgen zijn van de aanstaande bezuinigingen op de HvA? Voor de organisatie, medewerkers, docenten, studenten? Het zijn vragen die veel HvA’ers momenteel zullen bezighouden. Bij sommige faculteiten zullen veel docenten en medewerkers die nu tijdelijk in dienst zijn, op zoek moeten naar ander werk.

 

Duidelijk was al dat de HvA het de komende jaren met een kleinere begroting moet gaan doen. Maar de cijfers zijn nog verder bijgesteld. In een bericht aan medewerkers laat de hogeschool nu weten alleen al in 2025 maar liefst ‘30 miljoen euro’ minder aan inkomsten te verwachten.

 

Dat is nogal een verschil met eerst. Begin dit jaar zei CvB-lid Hanneke Reuling (nu vertrokken naar de Hogeschool Rotterdam) immers nog tegen HvanA dat er in vijf jaar tijd in totaal 25 miljoen euro minder te besteden zou zijn. 

 

Onzeker

Zijn er dan nieuwe tegenvallers op de begroting? Worden er (nog) veel minder studenten verwacht? De dalende studentaantallen worden in het bericht van de HvA wel genoemd. Maar er is meer aan de hand. Een woordvoerder van de hogeschool legt uit dat het ‘niet eenvoudig’ ligt. 

‘Dit is wat we nu weten, maar het kan morgen anders zijn’

Haar uitleg is dat de HvA ook rekening houdt met de plannen van een nieuw kabinet, dat mogelijk gaat bezuinigen op de bijdrage aan het hoger onderwijs. ‘We weten nog niet wat de Rijksbijdrage wordt in 2025,’ aldus de woordvoerder, ‘en willen financiële ruimte overhouden om klappen op te vangen.’ Ook worden er minder renteopbrengsten verwacht van wat de HvA op de bank heeft staan.

 

Bovendien hebben faculteiten mogelijk weer extra geld nodig in 2025 om alles rond te krijgen, net als dit jaar. Het aantal studenten dat zich inschrijft, daalt nu al fors. En waar tekorten van de faculteiten FDMCI, FBE en FMR dit jaar nog met zes miljoen euro konden worden opgevangen, ‘is die ruimte er in 2025 op voorhand niet.’ Dat was begin dit jaar kennelijk nog niet duidelijk. 

 

De woordvoerder sluit af met de boodschap dat het verder allemaal behoorlijk onzeker is. ‘Allerlei ontwikkelingen zullen van invloed zijn op genoemde cijfers. Dit is wat we nu weten, maar het kan morgen anders zijn.’ 

 

Extra investeringen

Uiteindelijk rekent de hogeschool erop misschien nog wel meer dan 30 miljoen euro te moeten besparen. Waarom? Omdat ze ook nog eens extra wil investeren.

‘Alle goede ideeën om kosten te besparen zijn welkom’, schrijft de HvA aan haar medewerkers

De woordvoerder noemt een hele rits projecten waar geld in gestoken moet worden. ‘Cyberveiligheid, het verbeteren van de onderwijsorganisatie, praktijkgericht onderzoek, studentbegeleiding, leven lang ontwikkelen’, om er maar een paar te noemen. ‘De lijst is nog niet compleet’.

 

Het belang van de cijfers zit hem natuurlijk in de gevolgen voor de organisatie. Het betekent namelijk dat de extra kosten weer uit een ander potje vandaan moeten worden gehaald. De kosten voor de campus maar ook het personeel, bijvoorbeeld. Eind 2023 schatte de HvA dat er tussen 2024 en 2028 zo’n 250 voltijdsbanen zouden verdwijnen. En nu? 

 

‘We kijken bij het besparen naar alle opties, waaronder materiële kosten, maar ook het verminderen van inhuur van extern personeel en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Het is nog te vroeg om hier definitieve uitspraken over te doen,’ aldus de woordvoerder. ‘Maar we willen hoe dan ook zinnig en zuinig met ons geld omgaan.’

 

Plannen bespreken

Er breken wat dat betreft spannende tijden aan voor de HvA. De plannen staan nu op een rij in de zogeheten ‘kaderbrief’, de voorlopige begroting voor 2025. Die wordt de komende weken ook bekeken door de centrale medezeggenschapsraad, die eind mei een akkoord moet geven op de plannen. HvanA heeft deze kaderbrief nog niet ontvangen.

 

‘Vanaf heden geldt de dringende oproep aan alle medewerkers om extra zorgvuldig om te gaan met de toegekende middelen’, schrijft de hogeschool in het bericht aan haar medewerkers. ‘Alle goede ideeën om kosten te besparen zijn welkom.’