Rector HvA noemt vrede als argument voor komst internationals

27 maart 2024
Beeld:

HvA | Geleyn Meijer

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
27 maart 2024

Geleyn Meijer, rector van het College van Bestuur van de HvA, heeft een opvallende bijdrage gedaan in de discussie over internationalisering. Hij stelt dat we de komst van buitenlandse studenten moeten koesteren omdat je daar op de lange termijn ‘de vrede mee bewaart’.

Meijer bepleit dat op ScienceGuide, een nieuws- en opinieplatform voor het hoger onderwijs. Samen met bestuursvoorzitters Elisabeth Minnemann van de Haagse Hogeschool en Dick Pouwels van de Hanzehogeschool vindt hij dat de discussie over internationals nu tekortschiet. 

 

Rond buitenlandse studenten hangt een negatieve sfeer, vanwege de problemen op het gebied van woonruimte en de volle collegezalen van universiteiten. ‘Belangrijke onderwerpen,’ schrijven Meijer en co, maar volgens hen zijn dat problemen van de korte termijn. En door alleen daarop te focussen ‘raakt een essentiële rol van deze nieuwe generatie onderbelicht: op de lange termijn de vrede bewaren.’

 

Verbinding

Volgens de bestuurders moeten we de waarde van internationale uitwisseling van studenten dus in een groter plaatje bekijken.

 

‘Natuurlijk hebben ook onderwijsinstellingen zorgen over huisvesting of volle collegezalen, maar die problemen kunnen we als maatschappij makkelijk in de tijdspanne van een halve generatie oplossen. Juist daarom moeten we ze niet laten prevaleren boven het lange termijneffect van een internationale studentenpopulatie: de verbinding tussen mensen.’

 

Het is een nieuw geluid in de discussie over buitenlandse studenten, waarin de laatste tijd naast alle geschetste problemen ook veel aandacht is voor de positieve kanten van internationalisering. Zo benadrukten HvanA-columnisten Jacob Eikelboom en Lisa Wolkers in verleden weken al dat je juist veel kunt opsteken van buitenlandse studenten of ervaringen over de grens.

Meijer en zijn collega’s bekijken het nog groter en werpen nu wereldvrede als argument in de strijd. ‘Waar de huidige geopolitieke ontwikkelingen juist segregatie stimuleren, kan met name het onderwijs als soft power blijven verbinden over grenzen heen. Dat doorbreken van segregatie werkt vrede in de hand.’

 

Hogescholen lieten half maart overigens weten dat ze wel bereid zijn om de internationalisering van het hoger onderwijs in balans te houden, zij het op hun eigen manier. Die plannen zijn hier terug te vinden. De hele opinie van Meijer, Minnemann en Pouwels is hier te lezen.