Nieuwtje: hogescholen willen afspraken rond internationalisering zelf maken

15 maart 2024
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
15 maart 2024

Online taalcursussen aanbieden, een grens aan de buitenlandse instroom bij economische opleidingen en de huisvesting van internationals in goede banen leiden. Dat willen hogescholen doen om ervoor te zorgen dat de internationalisering van het hbo in balans blijft.

De Vereniging Hogescholen (VH) heeft het voorstel deze week verstuurd aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Die had hogescholen gevraagd om met aanvullingen te komen op zijn wetsvoorstel ‘Internationalisering in balans’. Hij wilde weten van hogescholen wat ze zelf bereid zijn te doen om de instroom van buitenlandse studenten te beteugelen.

 

Die instroom is lang niet zo hoog als aan universiteiten, waar inmiddels veertig procent van de eerstejaars international is. Ter vergelijking: aan de HvA is slechts vier procent van het totale aantal studenten international. Universiteiten hadden hun plannen vorige maand al gepresenteerd, nu hebben ook hogescholen dat gedaan.

 

Cursus Nederlands

De VH stelt ten eerste voor om de taalvaardigheid van zowel internationale als Nederlandse studenten en medewerkers te verbeteren met online cursussen. Dat moet de kans dat ze hier blijven verhogen. Daarnaast zullen ze anderstalige medewerkers met een vaste aanstelling van minimaal 2,5 dag per week een cursus Nederlandse taal aanbieden, binnen werktijd. Dit om ervoor te zorgen dat het Nederlands weer meer gesproken wordt, ook door internationals. 

Opleidingen als International Business krijgen een grens aan instroom, modeopleidingen als AMFI niet

Wat betreft de instroom van buitenlandse studenten kijken hogescholen vooral naar de economische opleidingen. Ze vragen daarom om de mogelijkheid van een numerus fixus, een maximum aantal studenten.

 

Voor bachelors zoals International Business zeggen hogescholen toe dat er een maximum aantal studenten komt, gebaseerd op het gemiddelde instroomniveau van de afgelopen drie jaar. Deze plannen lijken geen gevolgen te hebben voor kunst- en modeopleidingen als AMFI. Daar is het percentage internationals relatief groot, maar Amfi heeft al een numerus fixus van 350 studenten. Ook masters worden niet genoemd.

 

Ten slotte zeggen hogescholen zich in te willen zetten voor de huisvesting, door beter af te stemmen met gemeenten en huisvesters. Ze zullen aspirant-studenten tijdig informeren over huisvestingsmogelijkheden. Ook beloven ze geen internationale studenten meer te werven, behalve voor sectoren die kampen met arbeidstekorten.