Lisa in alle Staten – van buitenlandse studenten kun je heel wat opsteken

13 maart 2024
Beeld:

Rosa Tromp | Lisa Wolkers

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
13 maart 2024

Creative Business-student Lisa Wolkers spendeerde voor haar minor een halfjaar in de VS en is nu weer op de HvA te vinden, terug op Hollandse grond. Haar tijd in Amerika heeft haar in positieve zin veranderd en verrijkt, schrijft ze in haar column. ‘Je moet uit je bubbel komen.’

De afgelopen weken is er veel gedoe geweest over internationale studenten in Nederland. Ik begrijp dat er een grote woningcrisis is, maar toch vind ik het jammer om te zien dat er plannen worden gemaakt om de internationalisering van ons hoger onderwijs tegen te gaan.

 

Zelf ben ik afgelopen jaar op uitwisseling geweest naar de Verenigde Staten. Een geweldige en leerzame ervaring. Het leuke van die tijd was dat ik niet alleen leerde van mijn lessen. Juist van mijn medestudenten stak ik veel op, en zij ook van mij. We groeiden immers op in een voor elkaar vreemd land en continent.

Ik ben het volledig eens met mijn mede-columnist: het buitenland verbreedt je horizon

Ik leerde hen over het onderwijssysteem in Nederland, over Sinterklaas en hagelslag. Zij vertelden mij hoe het is om op te groeien in een militair gezin, leerden mij het volkslied en legden mij maar wat graag de spelregels van American football uit. Ik leerde er andere culturen kennen en dat is belangrijk in de globale maatschappij waarin we leven.

 

Cultuur leer je niet uit je schoolboeken, cultuur leer je van en met elkaar. Wat dat betreft ben ik het volledig eens met mijn mede-columnist Jacob. Hij schreef onlangs dat studeren in het buitenland je horizon verbreedt, en dat heb ik zelf ook mee kunnen maken. Je moet echt uit je eigen bubbel komen om te zien hoe het leven is aan de andere kant van de oceaan.

 

Mijn tijd in Amerika heeft er bovendien voor gezorgd dat ik mijn leven in Nederland meer ben gaan waarderen. Niet alleen vanwege de heimwee die ik had, ook omdat ik van een Chileense vriendin die ik daar heb leren kennen, doorkreeg hoe welvarend Nederland als land is. Dat komt toch harder binnen als je het ziet dan wanneer het je in tekst wordt uitgelegd.

In het buitenland leer je gauw op mensen af te stappen, in plaats van de ijsbrekers af te wachten

Reizen over de grens sterkt je als persoon. Je ontwikkelt onbewust veel vaardigheden door naar een ander land te verhuizen, die in een klaslokaal niet zo gauw aan bod zullen komen. Je zelfredzaamheid en sociale vaardigheden worden optimaal getest in een nieuwe omgeving. Je gaat op jezelf wonen zonder iemand te hebben om op terug te vallen. Bovendien heb je nog geen netwerk, dus je leert op mensen af te stappen en jezelf te introduceren, in plaats van de ijsbrekers in de les af te wachten.

 

Het mooie is dat de HvA steeds internationaler lijkt te worden. Als ik rondkijk in mijn huidige klas zijn er studenten te vinden uit Spanje, Frankrijk en Duitsland. Zij nemen allemaal verschillende achtergronden mee naar het lokaal, waar ik als student en ook mijn docenten weer van leren. Niet alleen omdat het onderwijs in andere landen anders is, ook omdat ze ons bijvoorbeeld vertellen over de media in hun eigen land. Bij het brainstormen komen veel meer perspectieven om de hoek kijken.

 

Dit semester gaat mijn klas op uitwisseling met studenten van Oxford Brookes University. Recent zijn de internationale studenten naar Amsterdam gekomen en in april vertrekken wij zelf met de boot naar Engeland. Ook kortere programma’s zoals deze dragen volgens mij al bij aan onze ontwikkeling. Zo worden we gestimuleerd om te netwerken binnen en buiten het klaslokaal, onze Engelse taalvaardigheid wordt ververst en wisselen we elkaars culturen uit. 

 

Ik wil maar zeggen: als ik niet op uitwisseling was geweest, niet in Amerika was geweest, dan zou ik niet zijn wie ik nu ben. Ik sta nu een stuk luchtiger in het leven. Er zit meer rust in mijn dagelijkse leven, ik heb geleerd te relativeren en ik koester dat. Ik heb minder de behoefte om mijn opleiding ‘op tijd’ te halen, liever ben ik dankbaar voor wie ik nu ben en waar ik sta. Dat gevoel? Dat gun ik iedere student.