Nieuwtje: Ondanks brandbrief lagere basisbeurs uitwonende studenten

16 februari 2024
Geplaatst door
Paul Disco
Op
16 februari 2024

De tijdelijke regeling om uitwonende studenten te compenseren voor de gestegen kosten stopt. Gisteravond verwierp de Tweede Kamer een voorstel van D66 en SP om de compensatieregeling van 164 euro te verlengen. Voor studenten die thuis wonen verandert er niets.

Studentenvakbonden ISO, LSVb en JOB MBO stuurden deze week een brandbrief naar de Kamer om te pleiten voor verlenging van de tijdelijke maatregel, waardoor uitwonende studenten 164 euro extra ontvangen. Het mocht niet baten: de partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet - PVV, NSC, BBB en VVD - stemden tegen, net als Christenunie en JA21.

 

In hun brief betogen de bonden dat door de inflatie en de verhoging van het collegegeld de bestaanszekerheid van uitwonende studenten in gevaar komt. Hun basisbeurs loopt vanaf september terug van 467 euro naar 302 euro. Eerder, in 2021, berekende de Sociaal-Economische Raad (SER) al dat een basisbeurs van 476 euro nodig is om rond te komen voor een uitwonende student die ook twaalf uur per week werkt.

 

Sindsdien zijn vooral in Amsterdam de prijzen voor wonen explosief gestegen. Een studentenkamer is het afgelopen jaar gemiddeld 19,9 procent duurder geworden: 948 euro per maand, zo blijkt uit cijfers van Kamernet.