Petitie HvA’ers: mensen met een beperking moeten kunnen doorleren

25 januari 2018
Beeld:

John de Groot

Geplaatst door
Floor Hoogeboom
Op
25 januari 2018

‘Waarom halen we de mensen die het langst nodig hebben om te leren het eerst van school af?’ Dat vroeg Romee Heijmeskamp (19) zich af in een open brief aan premier Mark Rutte.

Romee startte samen met vier medestudenten van de opleiding media, informatie en communicatie (zie foto) een petitie voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij zijn in Nederland verplicht om op hun twintigste het voortgezet speciaal onderwijs (vso) te verlaten, terwijl ze volgens de studenten vaak langer nodig hebben om een diploma te halen. 

 

De initiatiefnemers vinden dat onterecht. Na het vso ‘is er vaak geen passende onderwijsinstelling voor [mensen met een verstandelijke beperking, red.],’ stellen de studenten in hun petitie. Ze moeten volgens hen ‘een leven lang kunnen lerenVolgens het VN-verdrag Handicap hebben mensen met een beperking het recht om mee te doen in de maatschappij.’.

Beeld: Beeld: Privé-archief Romee Heijmeskamp | Romee met haar medestudenten Stephanie Kersbergen, Sanne Bestevaar, Iris van Vulpen en Margo Sinteur

Romee is bekend met dit probleem door haar zus, die een verstandelijke beperking heeft. ‘Op haar twintigste verjaardag moest ze van school af. Mijn moeder heeft een hele scène gemaakt, zodat mijn zus alsnog de laatste week van het schooljaar mocht afmaken.’

 

Petitie
Romee: ‘Toen ik de rest vertelde over dit probleem was iedereen meteen enthousiast.’ De groep organiseerde een bewustwordingscampagne met een website en een petitie, die inmiddels al meer dan 2.800 keer ondertekend is. Ze werkten samen met Verstandelijk Gehandicapten Zorg Nederland en de Academie voor Zelfstandigheid om draagvlak te creëren voor hun standpunt.

 

Romee besloot ook een brief te schrijven naar Mark Rutte. ‘We hadden een ludieke actie nodig om aandacht te krijgen. Het was óf Mark Rutte óf Johnny de Mol, omdat hij toen het programma Syndroom maakte, maar ik vond een brief naar Rutte toch sterker.’ Ook sprak Romee de voicemail van Rutte in voor het radioprogramma Nog steeds wakker.

 

‘Romee, weet je al wanneer er iets geregeld wordt voor mij?’

 

Op maandag 29 januari presenteren de studenten de resultaten van hun opdracht, maar de petitie stopt daarna niet. ‘Het is zonde dat de specialisatie nu al voorbij is, voor je gevoel ben je pas net bezig. Je kan er niet zomaar mee stoppen en dat wíl je ook niet.’ En dat is ook fijn voor de zus van Romee. ‘Ze vraagt me elke week: “Romee, weet je al wanneer er iets geregeld wordt voor mij?”’

 

Lees hieronder de open brief van Romee aan premier Rutte.