Lisa in alle Staten – goede voornemens bij het grofvuil

17 januari 2024
Beeld:

Rosa Tromp | Lisa Wolkers

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
17 januari 2024

Terug op Hollandse grond. Creative Business-student Lisa Wolkers spendeerde voor haar minor een halfjaar in de VS en is nu weer op de HvA te vinden. Vandaag schrijft ze over goede voornemens. ‘Die geven je eigenlijk alleen maar het gevoel dat je in 2023 een slecht persoon was.’

New year, new me? Met de aftrap van het nieuwe jaar zijn goede voornemens haast niet te ontlopen. Zelf stel ik vaak ook doelen voor het komende jaar. Toch vind ik dat de traditie rondom dit ‘nieuwe begin’ echt moet verdwijnen.

 

Een paar weken geleden lag ik in bed te scrollen op mijn telefoon. Mijn Instagram- en TikTok-feed waren gevuld met motiverende video’s en quotes, producten die ik zou kunnen kopen voor een goed 2024 en allerlei tips en tricks om af te vallen. Na een uur vastgezeten te hebben in deze zogenaamde ‘positieve’ spiraal voelde ik me juist slecht.

Ik las laatst dat 92 procent van de goede voornemens in februari al bij het grofvuil mogen

Ja ja, ik vind zeker dat we moeite moeten steken in onze gezondheid, onze relaties en ons mentale welzijn. Maar juist het idee dat dit plots allemaal moet veranderen wanneer de klok twaalf uur slaat, vind ik een verstikkend idee. Alsof ik in 2023 een ‘slecht’ persoon was die haar best niet deed.

 

Ik las laatst dat 92 procent van de goede voornemens in februari al bij het grofvuil mogen. Een van de redenen hiervoor is het streven naar heel veel verschillende dingen tegelijkertijd. Meer water drinken, minder cola, meer groenten en minder friet, meer sporten, minder op TikTok. Ja, ik wil het ook allemaal.

 

Maar om nou gelijk al die ‘slechte’ gewoontes te vervangen omdat toevallig het nieuwe jaar begint, heeft over het algemeen dus vrij weinig zin, aangezien je motivatie dan niet op de juiste plek ligt. Het gaat dan eerder om het ‘meedoen’ met de goede voornemens in plaats van werkelijke nieuwe gewoontes op te pakken. En dat zie ik ook terug op sociale media.

 

Zo veel influencers en TikTokkers hebben het over dingen die zij willen veranderen in het nieuwe jaar, maar verkopen het alsof je gek zou zijn als je niet hetzelfde zou doen. ‘Ik ben de hele dag bezig geweest met mijn studie, maar toch vind je mij ’s avonds nog in sportschool.’ Nou nou. Met zulke boodschappen praat je toch vooral een schuldgevoel aan bij je publiek. Alsof iedereen dezelfde hoeveelheid vrije tijd, energie en interesses heeft. Dat is natuurlijk helemaal niet waar.

 

Hier is een idee: laten we er gewoon voor zorgen dat een gezonde levensstijl niet alleen maar een trend op social media is. Want als er één ding is wat ik weet over trends, dan is het dat ze ook snel weer vervagen. In de tussentijd heb ik maar één goed voornemen voor volgend jaar: minder sociale media consumeren. Die laten je toch alleen maar slecht voelen over jezelf.

 


Lisa Wolkers is derdejaarsstudent Creative Business. Afgelopen halfjaar schreef ze columns over haar belevenissen in Amerika, in 2024 kun je lezen over wat ze op en om de HvA meemaakt.