‘Een hogeschool mag studenten met startups best een handje helpen’

29 november 2023
Beeld:

Rosa Tromp | Jessica Singh

Geplaatst door
Jessica Singh
Op
29 november 2023

Ooit zat ze er zelf in de collegebanken, nu is ze medewerker en docent aan de HvA. Jessica Singh gaat columns voor HvanA schrijven over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Vandaag, haar eerste bijdrage: ‘Het talent van studenten is ons geld waard.’ 

Een student van Creative Business bracht laatst bij onze minor Ondernemerschap een geweldige scheurkalender uit, met typische studententerminologie erin verwerkt. Ik vond het een leuk product, dus tipte ik de communicatieafdeling. Leuk item voor de nieuwsbrief, dacht ik. Helaas: ze deden er niets mee. 

 

Ik vond het wat typerend. Ik merk dat het voor studenten met een startup binnen de hogeschool soms ontzettend moeilijk is om hun producten te promoten, zeker als het om een commercieel product gaat. Alsof we studenten die commercieel denken binnen de HvA toch wat als ongebruikelijk beschouwen. Wekelijks hoor ik van communicatieafdelingen dat initiatieven van studenten ‘te commercieel’ zijn of dat hun startups gewoon niet passen bij de onderwijsgerichte visie van de HvA.

 

Dat de HvA geen onderneming is en ver weg blijft van eigen commerciële activiteiten? Oké, dat is ergens wel logisch. Tegelijkertijd leren we onze studenten juist om commercieel vaardig en ondernemend te zijn bij opleidingen als Creative Business, Commerciële Economie, de minor Ondernemerschap, ga zo maar door. Mogen we deze studenten daar dan niet een handje bij helpen, als ze de moed hebben om een stap verder te gaan en zo’n startup te ontwikkelen?

Bij het steunen van de startups van studenten lijkt de hogeschool terughoudend

Ik weet nog hoe ik zelf als student ooit hulp kreeg van de Publishing-afdeling van Creative Business bij de vormgeving van mijn kinderboek. Zo, wat was ik de hogeschool ontzettend dankbaar. Maar dat veranderde al gauw.

 

Want toen ik vertelde dat mijn intentie was om het boek te verkopen, besloot de HvA de financiële steun waarvoor ik had gepitcht terug te trekken. Ze hadden niet verwacht dat ik het boek zou gaan verkopen. Maar wat zou ik dan wel gaan doen met vijfhonderd boeken waar ik twee jaar lang elke dag aan had gewerkt? Gratis weggeven?

 

Toen het boek binnenkwam en ik al mijn spaargeld erin had geïnvesteerd (zeker, dat is niet erg, dit hoort bij ondernemerschap), vond de Publishing-afdeling ook dat ze er dertig voor enkel de inkoopprijs mochten hebben. Je bent net afgestudeerd, je denkt: ‘vooruit, prima.’ Maar achteraf snap ik niet dat ze om deze korting hebben gevraagd. Dit is toch niet wat we studenten willen bijbrengen, tenminste niet in de ondernemerschapslessen die ik geef. Ik blijf bij hen hameren op: je talent is geld waard. 

 

Gek dat we zo met studenten omgaan, vind ik zelf. Dat doet niet alleen de hogeschool. Als er dan eenmaal een product van zo’n student in de etalage van onze University Store ligt, verzoeken HvA’ers vaak om korting bij aanschaf ervan. Zelfs wanneer we ze uitleggen dat de opbrengst volledig ten goede komt aan de startups van studenten. Dit zijn studenten die naast hun opleiding überhaupt al het risico hebben durven te nemen om te investeren in hun product. Ik bedoel, we vragen toch ook geen korting als we een cadeautje kopen via bol.com of bij de lokale bloemhandel?

 

Ik kan nog wel even doorgaan. Begin deze maand hebben we er ook een mailing uitgedaan voor kerst. Geweldige kerstpakketten, wat mij betreft, gevuld met studentenproducten, waarbij de opbrengst geheel naar de studenten gaat. We kregen enkel twee reacties van faculteiten die het in overweging namen.

Laten we als HvA nog meer investeren in de talenten en inzet van onze eigen studenten

Zonde, want al het geld dat binnen de HvA wordt uitgegeven aan cadeaubonnen van grote instanties kan ook gaan naar al onze ondernemende studenten die naast hun studie een eigen bedrijf beginnen. Dus als je weer een bol.com cadeaubon krijgt, geef dan een tip dat er genoeg andere mogelijkheden zijn binnen de HvA.

 

Het komt allemaal hier op neer. De HvA geeft veel geld uit aan zaken waarop ze kunnen besparen, waar grote bedrijven zoals o.a. Cirfood, Eijbouw en Compagon nu van profiteren. Maar als het gaat om het ondersteunen van startups van studenten, lijkt de hogeschool terughoudend. Ja, ik weet het: er zijn heus genoeg mensen binnen de HvA die dit wel doen. Jullie weten wie jullie zijn, en jullie maken het verschil. Dank aan jullie!

 

Maar laten we dat nog wat meer doen? Laten we als HvA meer investeren in de talenten en inzet van onze eigen studenten. Laten we niet alleen onze studenten léren om commercieel te denken, maar ze ook begeleiden tijdens die reis. Als we hen leren ‘lopen’, dan kunnen we uiteraard verwachten dat ze ook streven naar rennen. Wie weet, als we ze nog net wat meer ondersteunen, zullen ze dan uiteindelijk ook kunnen vliegen.