Petitie gaat rond: ‘HvA moet acties van Israël en Hamas veroordelen’

16 november 2023
Beeld:

Rosa Tromp

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
16 november 2023

Studenten en medewerkers hebben het bestuur van de HvA gevraagd zich uit te spreken over de ‘wreedheden’ in Israël en de Palestijnse gebieden. Bovendien moet de HvA de banden met Israëlische instellingen verbreken, staat in een petitie die nu rondgaat.

De petitie, die online al ruim zevenhonderd keer is ondertekend, is afkomstig van studenten, medewerkers en alumni van de Hogeschool van Amsterdam. De groep roept de HvA op de wreedheden en oorlogsmisdaden van zowel Israël als Hamas te veroordelen en zich aan te sluiten bij de internationale roep om een staakt-het-vuren.

 

De gebeurtenissen zijn namelijk zo akelig dat het tijd is om ook als hogeschool ‘STOP’ te zeggen, staat in de petitie. De vergelijking wordt getrokken met de oorlog in Oekraïne: toentertijd liet de HvA zich immers óók gelden met een statement. Dat was een gepaste reactie, volgens de initiatiefnemers, nu blijft de HvA zich volgens hen echter te veel op de vlakte houden.

 

Meer aandacht

Het gaat de groep achter de petitie niet alleen om een statement. Er moet in algemene zin meer aandacht voor de oorlog zijn op de hogeschool. De HvA moet zich laten gelden, er moet ruimte zijn voor veilige discussie en ook emotionele support. Zo moeten er ‘support groups’ komen op de campus, vinden de HvA’ers.

HvA moet ‘consistent’ zijn: wél actie bij oorlog in Oekraïne? Dan ook bij deze oorlog

Een woordvoerder van de HvA laat aan AT5 weten dat er al een gesprek gevoerd is met de initiatiefnemers. Daarnaast hield de hogeschool afgelopen week al een (besloten) campusdialoog waar studenten hun ervaringen konden delen. De HvA zoekt voorlopig het open gesprek en gaat niet in een statement kant kiezen, al wordt wel bekeken of het leed meer kan worden erkend.

 

Helder zijn

De initiatiefnemers vragen de HvA ook alle banden met Israëlische instellingen te verbreken. Dat deed de hogeschool ook met Russische onderwijsinstellingen na de aanval van Poetin op Oekraïne. 

 

De hogeschool moet ‘consistent’ zijn, kortom, in hoe er met dit soort situaties wordt omgegaan. Dat is iets waar de HvA al vaker van is beticht. In maart van dit jaar maakte een groep studenten zich nog boos om het feit dat de HvA geen statement gaf over de mensenrechtenschendingen in Iran. Ook toen werd de vergelijking getrokken met Oekraïne.