Lisa in alle Staten – op Syracuse University heb je wél veel te kiezen

8 november 2023
Beeld:

Ilya Ghassemi | Lisa Wolkers op de campus van Syracuse University

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
8 november 2023

Welcome in America! Creative Business-student Lisa Wolkers is de oceaan overgestoken voor een minor aan Syracuse University, New York. Om de week schrijft ze een column over haar belevenissen. Deze keer valt haar op hoeveel keuzevrijheid je als Amerikaanse student hebt. 

Voordat ik vertrok naar de Verenigde Staten, was ik er al van op de hoogte dat Amerikaanse studenten veel meer verschillende vakken kunnen volgen. Tenminste, in vergelijking met Nederlandse studenten. Maar toen ik laatst de eisen van de opleidingen aan Syracuse University voor de grap opzocht, keek ik toch vol verbazing naar mijn computerscherm.

 

Om een diploma te behalen aan deze universiteit moeten studenten 122 credits afronden, wat gelijk staat aan 244 ECTS. Je bent dus ongeveer evenveel tijd aan je studie kwijt als op de HvA. Maar op de HvA wordt de inhoud van je 240 studiepunten grotendeels van tevoren bepaald. Zestig punten om je P te halen, dertig voor een minor en dan ook nog een aantal stages.

Ik ontmoette een jongen die lucht- en ruimtevaart studeert, en nu een vak volgt in creatief schrijven

Op deze universiteit gaat dat anders. Studenten mogen zelf per semester bepalen welke vakken ze volgen. Natuurlijk zitten er eisen aan, maar die zijn een stuk flexibeler dan in het Nederlandse hoger onderwijs. Zo hoeven studenten binnen de faculteit waar ik mijn minor volg maar 42 credits (84 studiepunten) te volgen binnen hun eigen opleiding. De overige 80 credits staan open voor keuzevakken, minoren, stages of andere (verplichte) vakken vanuit de universiteit.

 

Het gevolg? Hier is het een stuk makkelijker om twee opleidingen tegelijkertijd te volgen. Studenten kunnen in een periode van vier jaar meerdere diploma’s behalen. In Nederland is dat een stuk lastiger, twee opleidingen betekent ook letterlijk dubbel zoveel werk. Hier betekent het soms een extra vak meer per semester.

 

Het hele systeem lijkt ‘flexibel’ in Amerika en dat geeft studenten hier de mogelijkheid om te ontdekken welke onderwerpen ze leuk of interessant vinden. Je krijgt de ruimte om van opleiding te wisselen zonder studievertraging op te lopen. Of je start met studeren zonder je te binden aan één bepaalde studie en bepaalt pas later waar je precies in wil afstuderen.

 

Ik heb hier een jongen ontmoet die Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeert, maar daarnaast ook een minor volgt in Creatief schrijven. Ik heb een aantal klasgenoten die hun opleiding journalistiek combineren met politicologie en psychologie. In verband met de studielast zijn zulke combinaties in Nederland een uitzondering.

 

De keuzes zijn eindeloos. Dat mag wat mij betreft ook in het Nederlandse onderwijssysteem geïmplementeerd worden. Ik zou ook weleens een vak willen volgen over psychologie, of sterker nog: een heel andere studie combineren met mijn huidige opleiding. Het lijkt mij interessant om juist wat vaker te mogen afwijken van Creative Business. Je bouwt daardoor meer algemene kennis op en het kan bijdragen aan je verdere loopbaan; in de huidige maatschappij zie je steeds meer mensen later nog een ander pad inslaan.

 

Breder kan dus juist ook beter zijn. Maken we het onderwijs ook hier meer flexibel, dan komen er straks ingenieurs van de HvA af die kunnen ondernemen. Rechtenstudenten die begrijpen hoe je daar les over geeft. En mediaprofessionals zoals ik, die psychologie kunnen toepassen in hun marketingcampagnes.