Nieuwtje: HvA-lector Reint Jan Renes krijgt Deltapremie van 500.000 euro

7 november 2023
Beeld:

Studio Sven | Reint Jan Renes (links), minister Robbert Dijkgraaf en Janine Stubben met de Deltapremie

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
7 november 2023

HvA-lector Reint Jan Renes heeft maandagavond de Deltapremie gekregen, een onderzoeksprijs waaraan een bedrag van maar liefst 500.000 euro is verbonden. Renes en zijn team gaan met dat geld onderzoeken hoe je de rijken kunt stimuleren te consuminderen. 

Renes is gedragswetenschapper en werkt bij de HvA als lector Psychologie voor een Duurzame Stad. Als lector doet hij onderzoek naar hoe je klimaatvriendelijk gedrag bij overheid en burgers kunt stimuleren. In coronatijd schoof hij trouwens vaak aan bij talkshowtafels om mee te praten over de anderhalvemetersamenleving. 

 

Nu is hij dus een van de twee gelukkige winnaars van de Deltapremie, je mag wel zeggen dé onderzoeksprijs voor het hbo. De premie wordt sinds 2019 elke twee jaar uitgereikt door Regieorgaan SIA, dat een miljoen euro te verdelen heeft om hbo-onderzoek ‘zichtbaarder’ te maken. De andere winnaar is Janine Stubben van kunsthogeschool Codarts Rotterdam. 

 

Havermelk

Met het onderzoeksgeld willen Renes en zijn team onderzoeken hoe je juist de rijkere mensen in de maatschappij kunt stimuleren om duurzamere keuzes te maken. De gedragswetenschapper legt in een interview met Het Parool uit dat de rijkeren vaak wel dénken duurzaam te leven, maar toch verantwoordelijk zijn voor de grootste uitstoot. 

 

‘Het is een groep die koemelk vervangt door havermelk, maar het op veel andere vlakken moeilijk vindt om rigoureuze stappen te zetten.’ Hoe stimuleer je ze daartoe? ‘Dat is de vraag. Ze moeten op veel fronten tegelijk hun gedrag aanpassen – hun woning, hun reizen, hun consumptiepatroon. Terwijl ze ergens de illusie hebben dat ze al best heel bewust bezig zijn.’

 

Het is de eerste keer dat een HvA-onderzoeker de Deltapremie binnensleept. Janine Stubben, van kunsthogeschool Codarts Rotterdam, kreeg de andere helft van het miljoen. Zij gaat op haar beurt onderzoek doen naar het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van conservatoriumstudenten. Ook actueel, gezien veel studenten in afgelopen jaren last hadden van de hoge druk binnen zulke opleidingen.