Weg met die rente op onze schuld, pleiten studenten bij protest in Den Haag
Honderden studenten kwamen woensdag in de stromende regen naar het renteprotest. Ook de Amsterdamse studentenvakbond ASVA liet haar stem horen in Den Haag: ‘Op de HvA zijn er studenten met enorme schulden. Er is al veel te veel stress.’
Een paar honderd studenten trotseerden woensdag de regen. Luidkeels lieten ze weten dat de Tweede Kamer in actie moet komen tegen de stijgende rente op hun studieschuld. Per 1 januari 2024 gaan ze 2,56 procent rente betalen in plaats van de huidige 0,46 procent. Per 10.000 euro studieschuld moet een student dus 200 euro per jaar meer betalen aan rente.
Onverwacht? Veel studenten ervaren dat wel zo. Ze voelen zich voorgelogen. Juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted spant er zelfs een rechtszaak over aan tegen de Nederlandse Staat. Want had oud-minister Jet Bussemaker studenten niet verteld om vooral geen leenangst te hebben? Nu blijkt zo'n lening bij DUO plots wel (veel) geld te kosten.
Op het podium spreken woensdag een aantal Tweede Kamerleden van SP, PvdA, BBB, Bij1 en PvdD. Als het aan hen ligt, wordt de rente op studieleningen helemaal afgeschaft. Habtamu de Hoop, Kamerlid van de PvdA, krijgt op een gegeven moment luid boe-geroep over zich heen, als hij zegt dat het hoogst haalbare is dat de rente voor volgend jaar niet stijgt en pas daarna mogelijk kan worden afgeschaft. Liever vandaag dan morgen, vinden de aanwezige studenten.
Loonstijgingen
Ilona Polle, vice-voorzitter van ASVA Studentenvakbond en zelf student aan de HvA, vindt ook dat er nood aan de man is: ‘Het is al bizar dat we jarenlang zo benadeeld zijn! En dan nu ook nog eens zeggen dat de rente niet aangepakt kan worden?’ (zie video onder)
Eerder die dag publiceerde RTL Nieuws een artikel waarin economen stelden dat het wel meeviel met die rente. Zo veel ‘pech’ hebben studenten nou ook weer niet; de rentestijging van twee procent wordt immers ruimschoots gecompenseerd door de loonstijging van vijf tot tien procent.
Dat gaat er niet in bij Polle. ‘Ten eerste: er is gezegd dat er helemaal geen rente zou zijn. Bovendien is alles veel duurder geworden; we móéten nu wel lenen. En die loonsverhoging? Dat moeten wij als studenten nog maar zien, ik heb er zelf nog niks van gemerkt.’