Beeldig: de campuskroegen van de HvA door de jaren heen

2 november 2023
Beeld:

Havana | Gezelligheid in Café de Pit (archief)

Geplaatst door
Marysol da Graça
Op
2 november 2023

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Deze week: een ode aan de campuskroegen van de HvA. Wist je dat er vroeger heel wat meer plekken waren waar je op de campus een biertje kon drinken? 

Café de Pit en Kafe Kult

De meesten van jullie hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van ‘de Pit’ en ‘de Kult’. Tot 2005 kon je deze kenmerkende campuskroegen op de HvA vinden. Café de Pit en Kafe Kult werden door studenten gerund en bevonden zich in het Theo Thijssenhuis. Menig student atte hier biertjes na de lesuren. 

Beeld: Havana (archief) | Onderin het Theo Thijssenhuis zat tot 2005 Café de Pit
Beeld: Havana (archief) | De Travo Party in Café de Pit

Ooit gehoord van Café Lax?

En dan had je nog Café Lax. Deze studentenkroeg vond je diep in de Leeuwenburg, de oude locatie van de Faculteit Techniek. In de kelder van het pand verzorgde de Algemene Studenten Vereniging Leeuwenburg (ASVL) de feestjes. In Lax ging het regelmatig goed los, zoals bijvoorbeeld tijdens Koninginnedag. (zie flyer onder)

 

In 2013 moesten de deuren van Lax echter dicht, wegens ‘veiligheidsproblemen’. Een vervanger van de kroeg kwam er nooit, en in het Jakoba Mulderhuis, de nieuwe locatie van de Faculteit Techniek, vind je ook geen bruine kroeg meer. Wel Café Ko, wat met zijn chique uitstraling meer iets weg heeft van een wijnbar. 

 

Beeld: Havana (archief) | Advertentie van A.S.V.L. voor Koninginnenacht

Café Fest

Tja, nu al die illustere HvA-honken gesloten zijn, heb je tegenwoordig een stuk minder keus. Echte ‘campuskroegen’ zijn steeds meer uit het zicht verdwenen. Op de Amstelcampus heb je natuurlijk nog wel Café Fest, sinds 2015 de ‘bruisende huiskamer’ voor studenten van de HvA. 

 

Wist je dat er vroeger altijd een vaste gast aan de bar van Fest te vinden was? De man die altijd een Vieux met Sprite dronk. Dit was de legendarische, inmiddels overleden Ruud Veeninga. HvanA sprak ooit uitgebreid met hem over van alles en nog wat. 'Het is mijn tweede huis', vertelde Ruud toen we hem in 2019 interviewden. 

 

 

 

 

 

Beeld: Rosa Tromp | Eerste fysieke collegedag, gezelligheid bij Café Fest (2022)
Beeld: Daniël Rommens | Vaste gast Ruud Veeninga (1951-2021) aan de bar bij Café Fest
Beeld: Daniël Rommens | Schaatsen kijken in Café Fest

SV Venae

Op andere campussen zijn ook nog een paar sociëteiten te vinden. Sinds 2007 vind je op de begane grond van de gezondheidscampus het honk van SV Venae, de studievereniging van de faculteit. Afgelopen maand vierden ze er, hoe kan het ook anders, het Oktoberfest.

Beeld: Dominique Bijman | Feest bij de introweek van SV Venae (2023)

De Soos

En dan is er nog de goeie ouwe Soos, al sinds 1989 het middelpunt van gezelligheid op de sportcampus, het Dr. Meurerhuis in Amsterdam Nieuw-West. Bier drinken en potjes pool is hier sinds jaar en dag de manier om te ontspannen voor sportstudenten (zie foto). De Soos wordt gerund door SV Aorta. Maar ja, hoe lang nog? Blijft de Soos nog bestaan?

 

Daarop is het even afwachten. Voorlopig kunnen de studenten er namelijk niet in, en moeten ze voor een biertje ergens anders naartoe. Na enkele ‘zware incidenten’ op de campus zijn de deuren van de Soos voorlopig gesloten. Of ze weer opengaan, weten we over een paar maanden.

Beeld: Havana (archief) | Een Romeins feestje in de Soos