Buiten de ring: deze plekken kun je ontdekken vlak buiten Amsterdam

5 september 2023
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Ramin Rezai
Op
5 september 2023

De hoofdstad is vaak het middelpunt van de aandacht, maar buiten de ring is er ook genoeg leuks te doen. Heb je even genoeg van het levendige Amsterdam en wil je nieuwe plekken buiten de stad ontdekken? Speciaal voor eerstejaars zet HvanA een aantal tips op een rij. 

1. Oerkap 

Harmenjansweg 95, Haarlem


Vanaf Amsterdam centraal ben je binnen twintig minuten in Haarlem. Daar vind je stadsstrand de Oerkap. Dit strand opende in 2009 de deuren. Je kan lekker zonnen en lunchen, een drankje doen of een pizza, hamburger en poké bowl eten. Een mooie locatie en een plek die je niet kan missen als je in Haarlem bent.

In het Veerkwartier is muziek, theater, film en kun je creatieve activiteiten doen

2. Het Veerkwartier

A. Hofmanweg 62, Haarlem

 

Een andere tip in Haarlem? Het Veerkwartier, een goede plek voor borrels en feestjes. Er is muziek, theater of film en je kunt er creatieve activiteiten doen. Daarnaast is er een restaurant en een overdekt terras. Het is ook echt een plek om tot de rust te komen aangezien de drukte van de stad hier niet te horen is: je zit middenin het groen. Oftewel, ‘het Haarlemse buiten’. In de wintermaanden is er theater of wordt er een vuurtje gemaakt naast het terras. Vooral eten in de kas van het veerkwartier is een bijzondere ervaring.

 

Beeld: Arjen Dienske | HAL 25

3.    HAL 25

Pettemerstraat 15, Alkmaar

 

Vanaf Amsterdam centraal ben je binnen 40 minuten in Alkmaar. Daar vind je HAL 25, een laboratorium en experimenteerplek voor kunstenaars. Een rafelrandige speeltuin met een mix van kunstenaarswerkplaatsen, publieksplekken, events, festivals, horeca en nog heel veel meer. Er is ontzettend veel te doen. Technofeesten, kunstexposities, filmfestivals, gitaargeweld, speciaalbiertuin: allemaal in een grote stalen loods en een betonnen tuin. 

 

Beeld: Ruigoord/Olivia Witmond | Ruigoord

4. Ruigoord

Ruigoord, Amsterdam

 

Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een half uur in Ruigoord. Het is het enige Nederlandse dorp zonder inwoners. Het kunstenaarsdorp ligt een beetje verscholen in het Amsterdamse havengebied.

 

Sinds 1973 werken er tientallen kunstenaars in ateliers en uitvoeringsruimten. Zo worden er bijeenkomsten georganiseerd waar muziek, poëzie, kunst, natuur, magie en rituelen bij elkaar komen. Inmiddels bestaat Ruigoord vijftig jaar en daarom is het kunstenaarsdorp verrijkt met dertig groene kunstprojecten. 

De Hillywoodtour: gidsen vertellen je alles wat je moet weten over de mediawereld

5. Hillywoodtour

Media Parkboulevard 1, Hilversum

 

Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen dertig minuten op het Mediapark in Hilversum, de mediastad van Nederland. Hier kun je mee met de zogeheten Hillywoodtour. Gidsen vertellen je alles wat je moet weten over de mediawereld. De tour duurt een uur en is alleen mogelijk in het weekend. Je ziet alle hotspots en een kaartje is 16,50 euro.

 

6. Het Haarlemmermeerse Bos


IJweg 961, Hoofddorp

 

Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een half uur in Hoofddorp. Hier vind je het Haarlemmermeerse Bos. Het bos is sinds 1979 officieel opengesteld voor publiek en is inmiddels een plek die veel wordt bezocht. In het bos worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse Mysteryland. Daarnaast kun je lekker eten bij ‘Papa’s Beach House’ en is de veertig meter hoge Big Spotters Hill leuk om te beklimmen. Het is een met gras begroeide zandheuvel en is bedoeld als uitkijkpost. Geweldig uitzicht!

 


Dit artikel is ook te lezen in ons nieuwste papieren magazine. Wil je het hele magazine lezen? Vind het magazine hier of op een van de campussen.