Nieuwtje: studenten pleiten voor meer stilteruimtes

5 juli 2023
Beeld:

Daniël Rommens | De stilteruimte in het Wibauthuis

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
5 juli 2023

Het is tijd dat er meer stilteruimtes komen in de gebouwen van onderwijsinstellingen. Nu is er te weinig ruimte voor studenten om te bidden of zich even terug te trekken. Dat bepleitten enkele studentenbonden dinsdag in de Tweede Kamer.

Scholieren- en studentenbonden hebben gisteren gezamenlijk een manifest aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Ze dringen erop aan meer ruimtes op scholen en onderwijsinstellingen in te richten voor stilte of gebed. 

 

Het manifest is ondertekend door heel wat partijen: onder meer de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Moslimstudenten Associatie Nederland (MSA) zetten hun handtekening eronder. 

 

Thuisvoelen

Het gaat deze organisaties erom dat iedere scholier en student zich welkom voelt op school. Nu is er echter te weinig ruimte voor hun behoefte tot stilte of gebed. Zo zou de Lsvb ‘heel veel signalen’ binnen hebben gekregen dat studenten zo'n ruimte op hun onderwijsinstelling missen.

 

‘In een tijd waarin meer dan de helft van de jongvolwassenen in Nederland kampt met psychische klachten en de druk op leerlingen- en studentenwelzijn alsmaar toeneemt, wordt het belang van stilteruimtes evidenter’, schrijft de bond over het manifest. 

 

Al langer gaande

Maar het is ook een geloofskwestie. In april schreef HvA-docent Achraf El Johari al een opinie over dit onderwerp in NRC. Hij vindt dat er ruimte moet zijn voor studenten om gewoon hun gebed te kunnen doen op de hogeschool. Dat onderwijsinstellingen ‘seculier’ zijn en zich dus liever niet inlaten met geloofsovertuigingen, hoeft dit volgens El Johari niet in de weg te staan. 

 

Ook Asva Studentenvakbond dringt intussen aan op meer stilte- en gebedsruimtes. Uit een rondgang die zij deden onder zo’n honderd UvA- en HvA-studenten zou nu namelijk blijken dat bijna de helft zich ‘belemmerd’ voelt om de ruimtes te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat er te veel studenten gebruik van maken. 

 

Situatie HvA

Op de HvA zijn een paar plekken aangemerkt als stilteruimte. De ruimte in het Wibauthuis is er al een tijdje, dit jaar kwam er een bij in het Theo Thijssenhuis. Nodig, vond de HvA, want voor de ruimte in het Wibauthuis staat geregeld een rij studenten te wachten. Ook zouden belangen weleens botsen: de ene student wil bidden, de ander een prikkelvrije plek van stilte of meditatie. 

 

Of de HvA overgaat tot meer stilte- of gebedsruimtes, is nog niet bekend. In april liet de hogeschool voorzichtig weten een ‘dialoog te starten over inclusieve rustruimten’. Dit naar aanleiding van een petitie die 2500 keer werd ondertekend. 

 

Het blijft een gevoelig dossier, dat elke zo veel jaar weer terugkomt. Jaren terug, in 2011, sloot de HvA nog een bestaande stilteruimte in de Leeuwenburg, het oude gebouw bij het Amstelstation. De ruimte werd destijds vrijwel volledig door islamitische studenten gebruikt. Het bestuur vond het niet de taak van de HvA om in die behoefte te voorzien, was destijds de uitleg.